ZanimljivostiReceptiZa ručak pripremite bazlame, najukusnije balon lepine kojima niko neće odoljeti

Za ručak pripremite bazlame, najukusnije balon lepine kojima niko neće odoljeti

Bazlame je najbolje konzumirati svježe, a ukoliko ih skladištite kako treba, možete ih jesti i nakon dva dana. Možete ih jesti uz variva, a odlična su kombinacija s grahom. Osim toga, ukusno su pecivo i za sendviče.

Sastojci koji su vam potrebni za pravljenje bazlama su:

20 gr kvasca
500 gr brašna
2 kašičice soli
kašičica šećera
200 ml vode
200 ml jogurta

Način pripreme:

Kvasac potopite u vodu. U jedan tanjih izdvojite četiri kašike brašna. U preostalo brašno dodajte so i jednu kašičicu šećera, promiješajte i dodajte vodu, jogurt i kvasac. Zamijesite tijesto.

Kada ste formirali tijesto, postepeno mu dodajite i preostale četiri kašike brašna. Ostavite tijesto jedan sat da nadođe.

Pobrašnite ravnu površinu, izvadite tijesto, formirajte ga u valjak i isijecite na četiri jednaka dijela. Formirajte loptice. Ostavite loptice pokrivene deset minuta. Razvucite bazlame i ostavite ih još deset minuta da odstoje. Razvaljajte ih još jednom.

U dobro zagrijanu tavu, bez ulja, stavite tijesto da se peče 30 sekundi. Čim se počnu stvarati mjehurići, okrenite je. Nakon 30 sekundi opet je okrenite. Pustite da se od lepine formira balon, a potom je okrenite da se i druga strana ispeče. Kad su lepine pečene, premažite ih puterom.

Visoko.co.ba/klix.ba

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE