Za sada bez sankcija za menadžmente zbog nabavke spornog kisika

103

Zasjedala je Vlada Zeničko-dobojskog kantona. Opskrba kisikom u bolničkim ustanovama i epidemioloska situacija bile su tačke dnevnog reda. Razmatran je i izvještaj o finansijskoj reviziji Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a u kojem je odgovornost utvrđena no nepravilnosti se tek trebaju otkloniti.

Konačno je na dnevni red Vlade stigla i Informacija o nabavkama medicinskog kisika od neovlaštenih distributera za 8 zdravstvenih ustanova u Zeničko-dobojskom kantonu. Kroz internu reviziju resornog ministarstva utvrđen je niz nepravilnosti. Za sada, nema sankcija ili konkretnih poteza prema menadžmentima odnosno direktorima ustanova u kojima je sporni kisik nabavljan.

„Upravni odbori su ti na kojima je osnovna zadaća da procijene odgovnornost menadžera ustanova i ako procijene da je bilo elemenata kršenja zakona, oni su dužni u zakonskom roku izvršiti smjenu direktora“, kazao je ministar zdravstva Adnan Jupić (NES).

Procedure i saznanja o nepravilnostima u nabavkama bile su pod lupom inspektora farmaceutske i zdravstvene struke, te istražnih organa Tužilaštva ZDK-a. I dok se čekaju rezultati, istječe zakonski rok koji spominje resorni ministar. Do 8. decembra upravni odbori su, po Zakonu o zdravstvenoj zašititi, dužni reagovati. Ako se ogluše, Vlade bi mogla napraviti konkretne poteze.

„Mi smo inspekcijske izvještaje izaslali upravnim odborima da zasjedaju i raspravljaju o ovoj problematici. Ako oni ne donesu odgovarajuće mjere i objašnjenja, onda će Vlada, prije isteka roka i na prijedlog Ministarstva, zauzeti prave korake“, objašnjava ministar Jupić.

Razmatrala je Vlada i Izvještaj o finansijskoj reviziji Zavoda zdravstvenog osiguranja za 2020. godinu, koji nije dobio čisto pozitivno mišljenje. Revizori su izdali 24 preporuke po kojima bi poslovanje trebali uskladiti sa zakonskim propisima. Na zakonitost sada poziva i Vlada.

„Zadužujemo Zavod zdravstvenog osiguranja i Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja da ispoštuju preporuke koje su date u samom izvještaju. U određenom roku su dužni da izvrše preporuke i izvijeste Ministarstvo zdravstva, a Ministarstvo Vladu“, naveo je premijer ZDK-a Mirnes Bašić (SDA).

Setom odluka po usvojenim programima za oblast zdravstva odobreno je više od milion maraka neophodnih za borbu protiv pandemije te nastavak kapitalnih ulaganja u Kantonalnoj bolnici Zenica, najvećoj zdravstvenoj ustanovi na području ovog kantona.

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.