Za Visoko.co.ba piše dr. Zijad Handžić: Osteoporoza

527

Osteoporoza je stanje koje karakteriše gubitak koštane mase što ima za posljedicu frakture (lomove) kosti. Ovo stanje je jako rašireno među stanovništvom i broj oboljelih se povećava iz godine u godinu. Uzroci tog povećanja su promjene načina života, promjena načina ishrane (dijeta, stimulirajuća pića), lijekovi, smanjeno kretanje, manji boravak na zraku i suncu.
Razlikujemo 2 oblika osteoporoze: primarnu i sekundarnu.

MARKETING

PRIMARNA OSTEOPOROZA

U ovu grupu spada postmenopauzalna, senilna i mladalačka osteoporoza kao posljedica trudnoće. Smatra se da 25% žena poslije menopauze oboli od osteoporoze.

SEKUNDARNA OSTEOPOROZA

Ova grupa osteoporoze nastaje kao posljedica određenih oboljenja: povećanog lučenja hormona štitne i nadbubrežne žlijezde, oboljenja probavnih organa, kod Kronove bolesti, hroničnog oboljenja jetre, leukemije, kod oboljelih od raka, reumatskog artritisa, uzimanja kortikosteroida, pogrešne ishrane, smetnji stvaranja hemogolobina u krvi itd.

MEHANIZAM PROMJENA U KOSTI KOD OSTEOPOROZE

Kost je građena od koštane tvari i koštanih ćelija. Koštana tvar izgleda kao mreža, a sastavljena je od elastičnih niti kolagenih vlakana. U toj mreži se nalaze mineralni spojevi kalcija i fosfora. Ti spojevi omogućavaju čvrstoću kosti koja sprječava nastajanje lomova. Osim toga, na gustoću kosti utiču i koštane ćelije kojih ima 2 vrste: osteoblasti koji djeluju na proizvodnju kolagenih vlakana i osteoklasti koji razgrađuju mrežu kolagenih vlakana.
Proces izgradnje i razgradnje kosti je dinamičan proces koji se odvija cijelog života. Taj proces je uravnotežen do 30-te godine života a poslije tog životnog doba preovladava razgradnja kosti za otprilike 1% godišnje. Ako se koštana masa smanji ispod određenog nivoa skelet tada ne može da zadovolji normalne mehaničke zahtjeve tako da i kod najmanjih povreda može doći do lomova kosti.

Kod nastanka osteoporoze najvažniju ulogu ima naglo smanjenje proizvodnje estrogena (ženskog polnog hormona) a to se javlja početkom menopauze.

Osteoporoza se javlja i kod muškaraca, ali kod znatno manjeg procenta i u kasnijoj životnoj dobi (između 60-te i 90-te godine starosti). Spontani prelomi kod oboljelih od osteoporoze su jako rijetki. Obično su posljedica padova zbog smanjenih refleksa, oslabljenog vida i gubitka ravnoteže.

RIZIKO FAKTORI

U riziko faktore spada ishrana siromašna kalcijem, opšta slabost, odstranjenje oba jajnika, genetska predispozicija.

SIMPTOMI

Na osteoporozu, poslije menopauze, ukazuju bolovi, ali mnogi misle da je u pitanju reuma za koju smatraju da nema efikasnih lijekova, pa oboljele osobe uzimaju lijekove za smanjenje bolova. Ukoliko dođe do lomova onda se otkrije da imaju osteoporozu u znatno povišenom obliku.
U uznapredovanom obliku osteoporoze javljaju se određene deformacije mišićno-skeletnog sistema naročito u predjelu kičme i te defomacije mogu da svaraju smetnje pri disanju.

DIJAGNOZA

Ima više načina dijagnosticiranja osteporoze. Jedna od njih je denzitometrija kod koje se posebnim aparatom, koji ima minimalnu količinu zračenja, mjeri gustoća kičme i kuka. Osim toga, potrebno je uraditi mjerenje kalcijuma u krvi i urinu kao i hormonalni status. Ako ima znakova osteoporoze treba odmah uključiti odgovarajuću terapiju. Kod oboljelih kontrolne pretrage se rade jedanput godišnje. Ukoliko pacijent nema znakova osteoporoze, tada žene poslije menopauze trebaju svakako svake 2 godine vršiti kontrole, jer se osteoporoza može pojaviti iznenada.

LIJEČENJE

Pored liječenja osteoporoze konvencionalnom (klasičnom) medicinom i fitoterapija i homeopatsko liječenje osteoporoze daju izvanredne rezultate. Ono može usporiti, zaustaviti ili smanjiti proces i dovesti ga u optimalno stanje u zavisnosti od stepena osteoporoze, opšteg stanja pacijenta i životne dobi.

Dr. Zijad Handžić završio je 2001. godine studij klasične homeopatije pri ‘The London International Collage of Homeopathy’, a 2004. godine postdiplomski studij klasične homeopatije pri ‘Homeopaths without Borders Netherlands’. Od 2001. godine uspješno se bavi liječenjem oboljelih pomoću homeopatije. Pored homeopatije, također se bavi i liječenjem klinički ispitanim ljekovitim biljem koje je najučinkovitije za liječenje određenih bolesti.

mob: 062 564 053 e-mail: zijad.handzic@gmail.com

Komentari

komentara