Za Visoko.co.ba / Porodica prvog zaraženog koronavirusom u Visokom: Trenutno je u bolnici i osjeća se dobro, mi smo svi u izolaciji

7227
Foto: Ilustracija

Nakon što je u ponedjeljak Krizni štab za praćenje novog koronavirusa u Zeničko-dobojskom kantonu potvrdio prvi slučaj zaraze koronavirusom u Visokom, oglasila se i porodica prvog pacijenta. Riječ je o Elvedinu Bajramoviću, 34-godišnjem konobaru, koji trenutno stanuje u naselju Zbilje.

MARKETING

Kako je ispričala njegova supruga Zerina Bajramović za Visoko.co.ba, on je trenutno zaposlen u restoranu Image u Semizovcu, a na proslavu preduzeća Igman u Konjicu otišao je kako bi zaradio novac za izdržavanje svoje porodice.

“On trenutno radi u restoranu Image u Semizovcu, a u Konjic je otišao da zaradi za svoju porodicu kao i svi. Nije čovjek ni znao za virus da će neko imati, kao ni mi. Nakon nekoliko dana osjetio je prve simptome neke temperature, ali pošto je radio kod druga u Sarajevu mislili smo da je prehlada. Javio se doktoru, dobio lijekove i savjet da leži, te mu je nakon dva lijeka prestala temperatura. Radi svoje djece i ostatka porodice, kao što bih radi svakog, ja sam ga stavila u izolaciju”, ispričala nam je supruga prvog zaraženog koronavirusom u Visokom Zerina Bajramović.

U Visokom potvrđen prvi slučaj koronavirusa, povezan sa slučajem iz Konjica

Dodala je i da su, nakon što su saznali situaciju sa proslavom u preduzeću Igman u Konjicu, odmah pozvali nadležne službe da vide šta je potrebno učiniti, s obzirom da je Elvedin prisustvovao proslavi.

“Rekli su nam ako su se simptomi smirili da se ne treba testirati i nakon toga mi smo slušali doktore. U međuvremenu, ponovo smo pozvali epidemiologa i tražili od njih testiranje, te su ga oni testirali i na kraju smo saznali rezultate kakvi su i objavljeni. Nakon toga, muž je prebačen u Zenicu, u bolnicu, gdje će biti utvrđeni svi detalji”, dodala je Zerina za Visoko.co.ba.

Ono što je posebno zainteresiralo javnost nakon što je objavljeno da je registriran prvi slučaj koronavirusa u našem gradu jeste koliko se kretao prvi zaraženi koronavirusom u Visokom, te njegova porodica ističe da je to bilo minimalno do trenutka kada je otišao u izolaciju.

“Čovjek nije hodao nigdje, ne može od posla. Mi nismo kontaktirali ni s kim, samo moja mama je bila u kontaktu s ljudima, ali hvala Bogu niko od nas nema simptome. Svi smo mi sada u izolaciji i čekamo dalje detalje, šta će se dešavati. Tražili smo odmah da i nas testiraju, međutim rekli su nam da to nije moguće ukoliko nema simptoma. Muž je na svu sreću dobro, kada smo kontaktirali s njim kazao je da se dobro osjeća”, istaknula je Zerina za Visoko.co.ba.

Krizni štab ZDK: U Visokom zaražen 34-godišnji konobar sa proslave u Konjicu

Iako su brzo objavili na društvenim mrežama da je riječ o članu njihove porodice, vrlo skoro stigle su brojne osude javnosti, ali i poruke podrške porodici.

“Još jednom napominjem, svi smo u izolaciji. Ali eto, čim se objavilo o prvom slučaju u Visokom imali smo neugodnu situaciju, prvi rođak iz našeg dvorišta je došao na naša vrata da napada i prijeti jer su nam se djeca igrala zajedno. Niko od nas nije želio da se desi takvo nešto. Ja ovom prilikom želim da se zahvalim svim dobrim ljudima i prijateljima koji su nam se javili, pružili podršku. Muž se osjeća dobro i želimo da, ako Bog da, iz ovog izađemo na najbolji mogući način”, zaključila je Zerina Bajramović, supruga prvog oboljelog od koronavirusa za Visoko.co.ba.

Ovim putem, pozivamo sve građane da u trenutnoj situaciji razumno postupaju i da poštuju naredbe i savjete stručnih osoba i kriznih štabova, zbog trenutne epidemiološke situacije. Osuđivanje porodica oboljelih ne pomaže, te je svima potrebna podrška i pomoć kako bismo zajedno prebrodili trenutnu situaciju.

Podsjećamo, do sada je u Bosni i Hercegovini zabilježeno 150 slučajeva oboljenja od koronavirusa, najviše u Republici Srpskoj gdje su zabilježena 103 slučaja. Kada je riječ o Federaciji BiH, Zavod za javno zdravstvo ovog entiteta objavio je podatke da je do sada testirano 400 osoba, a da je kod njih 47 potvrđeno prisustvo COVID-19. Najviše slučajeva zaraze korona virusom, njih 22, zabilježeno je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, slijede Zeničko-dobojski kanton sa osam, Unsko-sanski kanton sa pet te Bosansko-podrinjski sa četiri. U Kantonu Sarajevu imaju tri slučaja oboljenja COVID-19, a po jedan u Posavskom, Srednjobosanskom i Zapadnohercegovačkom kantonu.

U ovim trenucima svi moramo pokazati svoju solidarnost. Poštujte naredbe i savjete stručnih osoba u vremenu kada je prevencija najbolji mogući lijek u borbi protiv koronavirusa. Ne zaboravite, ostanite kući i ne izlazite osim u slučajevima prijeke potrebe.

I svakako, sve informacije u vezi sa koronavirusom na našem portalu potražite na LINKU.

 

Visoko.co.ba/Redakcija

Komentari

komentara