Zabrinjavajuće brojke: U Visokom od pojave koronavirusa do danas 13 preminulih i skoro 300 zaraženih

2161
Ilustracija / Foto: Visoko.co.ba
Ilustracija / Foto: Visoko.co.ba

Prvi slučaj koronavirusa u Visokom zabilježen je 23. marta ove godine, te je tada potvrđeno da je zaražen 34-godišnji konobar iz našeg grada koji je bio povezan sa klasterom Konjic, odnosno kako smo još tada pisali, ovaj naš sugrađanin je zaražen dok je radio na zabavi u preduzeću Igman.

MARKETING

U Visokom potvrđen prvi slučaj koronavirusa, povezan sa slučajem iz Konjica

Petnaest dana poslije, tačnije 8. aprila, stigle su sjajne vijesti iz Zenice. Naime, kako smo tada prvi informisali visočku javnost, u tom trenutku jedini pacijent iz Visokog koji je zaražen koronavirusom uspješno se oporavio i nakon nekoliko dana pušten je kući zdrav i bez koronavirusa.

Sjajne vijesti: Pacijent iz Visokog izliječen od koronavirusa, uskoro bi trebao kući

Tada nismo ni slutili o razmjerama pandemije koronavirusa, na televiziji smo posmatrali “najgore scenarije koji su se odvijali u tamo nekoj Italiji, Španiji…” i brojali smo s vremena na vrijeme zaražene u našoj državi. Bile su uvedene mnoge mjere i zabrane, po prvi put nakon agresije na snazi je bio i policijski sat zabrane hodanja…

Danas, skoro šest mjeseci poslije, prema saznanjima portala Visoko.co.ba, u trenutku pisanja ovoga teksta na području Grada Visoko 50 osoba je pod zdravstvenim nadzorom.

Kako su za naš portal kazali stručnjaci iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), broj osoba pod zdravstvenim nadzorom uvijek je VEĆI od broja osoba koje su u “samoizolaciji”, jer se zdravstveno nadziru i određeni epidemiološko “interesantni” kontakti.

Od početka pandemije koronavirusa, u Visokom je do sada pod zdravstvenim nadzorom ili prijavljeno na samoizolaciji bilo 866 Visočanki i Visočana, od čega prema informacijama zaključnim s jučerašnjim danom (petak 18. septembar) 816 više to nije.

“U 726 slučajeva rješenja su izdavali sanitarni inspektori na osnovu epidemioloških mjera”, rekli su za Visoko.co.ba u INZ-u.

Međutim, ono što najviše interesira mnoge, jeste broj oboljelih od koronavirusa u Visokom od kada se pojavio prvi slučaj još u martu mjesecu ove godine do danas.

Prema informacijama do kojih je došao portal Visoko.co.ba, sa područja Grada Visoko ukupno pozitivnih na Covid-19 od početka je 243 osobe – što uključuje 20 novooboljelih u četvrtak i šest osoba u petak.

Nažalost, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica ima registrirano da je 13 osoba sa prebivalištem u Gradu Visoko preminulo, a da su bile zaražene i oboljele od Covid-19 virusa.

Zato, budite odgovorni, pazite na sebe i druge – jer koronavirus NIJE LAŽ!

Redakcija / Visoko.co.ba

Komentari

komentara