Naslovnica Auto Zafira Life: ...

Zafira Life: Potpuno novi koncept popularnog Opelovog MPV-a

55

Nešto više od 20 godina nakon lansiranja Zafire, Opel je otkrio četvrtu generaciju ovog modela. Nova Opel Zafira Life više nije (samo) kompaktni MPV nego čak zalazi u segment manjih minibus modela.

Naime, nova Zafira Life bit će ponuđena u tri dužine prilagođene zahtjevima kupaca – maloj (S) od 4,60 m, srednjoj (M) od 4,95 m i velikoj (L) dužine 5,30 m – pri čemu svaka od njih dolazi s maksimalno devet sjedala.

Verzija Zafire Life S otprilike je deset centimetara kraća od aktuelne Zafire, dok je L otprilike 65 cm duži i time gotovo jednako velik kao Vivaro Combi. Opel Zafira Life tako pokriva tri segmenta vozila i predstavlja novi standard među višenamjenskim vozilima s većim brojem sjedala.

Već će prvi pogled na novu Zafiru biti dovoljan ljubiteljima automobila da prepoznaju sličnost s braćom iz koncerna – Citroën SpaceTourerom i Peugeot Travellerom – te modelom strateškog partnera Toyotom Proace Verso.

Novom Zafirom Life Opel nastavlja implementaciju svog strateškog plana “PACE!”. Do kraja 2020. godine proizvođač iz Rüsselsheima na tržištu će predstaviti ukupno osam novih ili osvježenih modela, uključujući i novu generaciju Corse.

Nova Zafira Life nudi brojne pomoćne sustave namijenjene vozaču. Kamera i radar nadziru područje ispred vozila – sistem prepoznaje pješake koji prelaze cestu i može pokrenuti manevar kočenja u nuždi pri brzinama do 30 km/h.

Inteligentni tempomat prilagođava brzinu vozilu ispred i automatski usporava te ako je potrebno može smanjiti brzinu na 20 km/h. Pomoć pri držanju prometne trake i upozorenje na umor vozača upozoravaju vozače ako su proveli previše vremena za upravljačem i trebaju odmor.

Pomoć za duga svjetla, koja automatski mijenja duga i kratka svjetla, aktivira se pri brzini višoj od 25 km/h. U tom je tržišnom segmentu jedinstven i head-up display u boji koji prikazuje brzinu, udaljenost od vozila ispred i navigaciju

Za najbolje držanje klizavih podloga Zafira Life opremljena je naprednom kontrolom proklizavanja IntelliGrip. Od početka prodaje moći će se naručiti i verzija s pogonom 4×4.

Sistem pogona na sve točkove konstruirali su stručnjaci za off-road vožnju firme Dangel. Opel će početkom 2021. ponuditi električnu verziju – još jednu stepenicu na putu elektrifikacije ove robne marke.

Opel Zafira Life imat će svjetsku premijeru na Sajmu automobila u Bruxellesu 18. januara 2019. godine, a narednog mjeseca otvara se knjiga narudžbi.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.