Zaključak Vlade FBiH upućen Samostalnom sindikatu rudara: Uskoro sistematizacija zapošljavanja

440

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić informisao je danas članove Vlade FBiH o pregovorima sa Samostalnim sindikatom rudara u FBiH s kojim je razgovarano o mogućnostima iznalaženja sistemskih rješenja po zahtjevima Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH.

MARKETING

Iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH saopćeno je da je nakon prihvatanja Informacije Vlada FBiH usvojila i Zaključak koji je Novalić uputio Samostalnom sindikatu radnika rudnika u FBiH.

Vlada Federacije BiH utvrdila je danas i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o eksproprijaciji i uputila ga u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

Ovaj organ izvršne vlasti na današnjoj sjednici razmatrao je radni tekst Zakona o poticanju zapošljavanja kojim se, s ciljem jačanja zapošljivosti i poticanja zapošljavanja, uređuju uvjeti za ostvarivanje prava na podsticaj poslodavaca pri zapošljavanju nezaposlenih osoba bez radnog iskustva u zvanju za koje su se obrazovale, odnosno dugotrajno nezaposlenih osoba.

Riječ je o jednom od reformskih zakona čije je donošenje predviđeno u Programu rada Vlade i zasnovano na ekspozeu premijera Federacije BiH Fadila Novalića.

Danas je donesena i Odluka o raspisivanja javnog konkursa za izbor i nominiranje za imenovanje članova nadzornih odbora u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala u kojima nadležnosti Federacije Bosne i Hercegovine vrši Vlada FBiH i utvrdila kriterije za njihov izbor i nominiranje.

Federalna vlada je donijela i Uredbu o načinu dodjele prava za vađenje materijala iz vodotoka, te Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o visini naknade za korištenje zemljišta uz javne ceste.

Vlada je donijela i Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o načinu osnivanja i utvrđivanju visine naknade za rad radnih tijela osnovanih od strane Vlade Federacije BiH i rukovoditelja federalnih organa državne službe kojom su smanjeni iznosi naknada za učešće u radu svih vrsta radnih tijela.

Vlada FBiH zadužila je sva federalna ministarstva, federalne uprave, federalne upravne organizacije, federalne ustanove i druge federalne institucije i službe da odmah obustave sve procedure za prijem namještenika, do 1. septembra 2015. godine.

“Uz više izjašnjenja na inicijative za donošenje zakona, doneseno je i nekoliko kadrovskih rješenja”, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.