Naslovnica Zanimljivosti Nauka i tehnologija Zamrznuti uzo...

Zamrznuti uzorci spermatozoida mogu preživjeti svemirsko putovanje

43
Mala preliminarna studija, predstavljena pred Evropskim društvom za ljudsku reprodukciju i embriologiju u Beču, koja je počela u nedjelju, izložila je uzorke ljudskog sjemena mikrogravitaciji.

U mikrogravitaciji, koja se ponekad naziva i nultom gravitacijom, postoje ograničeni efekti gravitacije i objekti se čine bestežinskim. Uzorci su zatim analizirani na koncentraciju, pokretljivost, vitalnost, morfologiju i fragmentaciju DNK.

Istraživači su otkrili da gotovo nema razlike između kontrolnih spermatozoida na Zemlji i spermatozoida koji su bili izloženi mikrogravitaciji.

Naučnici su izložili spermatozoide mikrogravitaciji nekoliko sekundi odjednom, prenoseći uzorke za ovo testiranje u maloj aerobatskoj letjelici. Naučnici su odlučili da koriste zamrznuto sjeme jer zračenje može utjecati na kvalitet i održivost svježeg uzorka.

Stručnjaci iz Barcelone, koji su predstavili rezultate, naglasili su da je studija samo preliminarna i da će zahtijevati daljnji rad. Oni će sada preći na analizu većih uzoraka, na duže periode mikrogravitacije i koristit će svježe umjesto zamrznutog sjemena.

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.