Zaokret na relaciji trgovinske razmjene između SAD i Kine

93

Prilikom sastanka održanog u Osaki (Japan) tokom proteklog vikenda između najviših delegacija SAD i Kine povodom nedavne odredbe predsjednika SAD Donald Trump-a da uvede zabranu američkim firmama da prodaju svoje proizvode i usluge sa Kineskim gigantom mobilne tehnologije Huawei, Predsjednik SAD Donald Trump i kineski predsjednik Xi Jinping pristali su na primirje u trgovinskim sporovima unutar kojeg će ukloniti neka ograničenja na Huawei Technologies Co. u kupovini visokotehnološke opreme iz SAD-a, i ovim privremeno ukloniti sivi oblak koji se bio nadvio nad globalnom ekonomijom.

MARKETING

U okviru primirja, SAD su se složile da odgađaju dodatne tarife za kinesku robu na neodređeno vrijeme. Kao odgovor, Kina će početi da kupuje velike količine američkih poljoprivrednih proizvoda, rekao je Trump.

Iako se mislilo da problematika sa Huawei proizvodima neće biti dio ovog dogovora, olakšanje na ovu problematiku je došlo u izjavi nakon sastanka kako će Huawei moći kupovati američke komponente za svoje proizvode jer je i sa američke strane iz određenih krugova američke vlade smatrano da takav nagli prekid trgovinske suradnje sa Huawei kompanijom predstavlja nacionalni sigurnosni rizik.

Ovakav razvoj događaja će obradovati mnoge korisnike Huawei proizvoda kao i kompanije koje su uveliko surađivale u ovim trgovinskim relacijama i tehnološkom razvoju uređaja kao i veoma kontroverzne teme 5G mreže u kojoj Huawei prednjači nad drugim konkurentima i državama, i očekuju se dalji konstruktivni razgovori između ove dvije svjetske velesile na ova goruća pitanja.

The Wall Street Journal/Visoko.co.ba

 

 

Komentari

komentara