Započela druga faza sistematskog istraživanja: Arheološka istraživanja srednjovjekovne utvrde Čajangrad

U organizaciji Fondacije “Osman ef. Redžović” počela su nova arheološka istraživanja na lokalitetu Čajangrad u Gračanici kod Visokog. U pitanju je druga faza sistematskih arheoloških istraživanja koja predstavlja ukupno treću istraživačku kampanju na ovom lokalitetu. Prethodno je 2016. godine vršeno probno arheološko istraživanje, da bi godinu dana nakon toga bila realizovana prva faza sistematskog arheološkog istraživanja. Cilj ovogodišnjeg iskopavanja, prema riječima autora projekta i voditelja arheoloških istraživanja Tarika Silajdžića, je otkrivanje što veće površine Grada kako bi se stekle što potpunije predstave o njegovoj arhitekturi i prostornoj dispoziciji. Kako Silajdžić ističe, uprkos značajnim rezultatima ranijih istraživanja, još uvijek nije formirana cjelovita slika izgleda i prostornog rasporeda srednjovjekovnog Čajangrada te je stoga glavni zadatak otkrivanje i definisanje novih građevinskih elemenata, odnosno nastavak istraživanja arhitekture čajangradske utvrde.

“U prethodnim istraživanjima otkopana je i istražena kula kružne osnove i unutrašnjeg promjera tri metra, dio vanjskog bedema utvrde u dužini od pet metara te južni potporni zid u dužini od također pet metara. Ove godine otvorene su ukupno 4 nove sonde ukupne otkopne površine od oko 60 kvadrata što predstavlja značajan korak dalje u pokušaju vizualizacije urbanog sklopa srednjovjekovnog Čajangrada. Nastavljeni su radovi na otkopavanju južnog potpornog zida kao i daljnje iskopavanje vanjskog bedema utvrde u dužini od 5 metara. Pored toga, proširena je zona ruševinskog sloja ispod kule čime je dosta jasnije definisana njena kružna struktura. U preostalih 15 dana istraživanja planirano je otvaranje novih sondi kojim će se nastojati ispitati i manje pristupačna rubna područja Grada s ciljem utvrđivanja njegovog konačnog opsega. Uzimajući u obzir dinamiku radova, obim obavljenog posla te preostali vremenski rok radova, steći će se dovoljan osnov za iniciranje stručnog procesa rekonstrukcije utvrde koji će predstavljati jedan od ključnih faktora u procesu revitalizacije kompletnog lokaliteta, što je i naš krajnji cilj”, ističe Silajdžić.

Kompletan projekt se odvija se u pratnji đaka – volontera Medrese “Osman ef. Redžović” a pod nadzorom stručnog tima kojeg čine još arheolog Mustafa Uzunalić i arhitekta/crtač Amila Očuz. O rezultatima istraživanja javnost će biti upoznata putem prezentacije koja je planirana po dovršetku arheoloških radova na lokalitetu.

Neven Krajišnik / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.