Zašto je dobro jesti sjemenke lubenice?

166

Sjemenke lubenice navikli smo bacati, vjerovatno jer nas od malih nogu uče da ih nije dobro jesti.

MARKETING

Ali istraživanja pokazuju da su male crne sjemenke pravi izvor zdravlja.

1. Smanjuju nadutost

Sjemenke lubenice sadrže vlakna koja pozitivno utiču na rad probavnog trakta i tako olakšavaju nadutost.

2. Sadrže kalijum

Ovaj mineral reguliše količinu vode u našem organizmu, pa tako smanjuje otekline zglobova i stopala.

3. Pružaju zaštitu od UV zračenja i pomlađuju kožu

Sjemenke sadrže vitamin E, koji utiče na zdravlje kože, a sprečava fleke i pjegice. Takođe, pune su antioksidansa, čime usporavaju proces starenja kože.

4. Jačaju naš imunitet

Zahvaljujući brojnim drugim mineralima koji se nalaze u sjemenkama, poput željeza, bićemo zdraviji ako ih jedemo. Sadrže i triptofan, koji učestvuje u proizvodnji serotonina, a taj se element inače koristi u liječenju stresa i kliničke depresije.

5. Sadrže magnezijum i cink

Oni su bitni u funkcionisanju cijelog organizma, piše “punkufer”.

Ako ste pomislili kako ćete sada morati žvakati tvrde crne sjemenke, ne brinite. Lakše je napraviti čaj od njih.

Sastojci:
4 kašičice zdrobljenih sjemenki
2 litre vode
Priprema:
Prokuvajte sjemenke 15-ak minuta u kipućoj vodi i to je to.

Osim čaja, zdrobljene sjemenke možete iskoristiti i u soku od lubenice, a sve zajedno izblendate u blenderu i začinite s nekoliko listića svježe mente. Možete ga piti toplog ili hladnog.

 

Visoko.co.ba/nezavisne.com

Komentari

komentara