Naslovnica Zanimljivosti Zašto je žena...

Zašto je ženama hladnije u uredima s uključenom klimom?

227

Razlog zbog kojega je ženama u uredima s uključenom klimom gotovo uvijek prehladno je to što žensko tijelo proizvodi manje topline od muškarčeva, pokazalo je novo istraživanje, prenose agencije.

Temperatura u uredu najčešće se prilagođava muškim kolegama zbog čega se većina žena na radnom mjestu “smrzava”.

U zgradama širom svijeta uredska temperatura prilagođava se standardima koje je još 1960. odredilo Udruženje američkih inženjera za grijanje, rashladne i klima uređaje. Model je utemeljen na faktorima poput vanjske temperature zraka, relativne vlažnosti zraka, njegova strujanja, količine odjeće koju na sebi ima radnik i brzine kojom se zagrijava naš metabolizam.

No problem je, piše list Fortune, u tome što je model zastario, a jedna varijabla bi se mogla nazvati seksističkom. Naime, pri izračunu optimalne temperature u uredu prije četrdeset godina uzimao se u obzir podatak o prosječnoj životnoj dobi četrdesetogodišnjeg muškarca teškog 70 kg.

Žene danas čine polovinu zaposlenih u uredima, njihova tijela proizvode manje topline od tijela muškaraca i metabolizam im je usporeniji jer su sitnije od muškaraca zbog toga što imaju manje mišićnog, a više masnog tkiva. Poznato je da mišići proizvode više topline od masnog tkiva.

U obzir treba uzeti i fiziologiju žene i njihov izbor odjeće. Muškarci su najčešće u odijelima.

“Načelno, to je jako dobar standard utemeljen na termodinamici – uravnoteženosti između topline tijela i temperature okoliša”, rekao je za Business Insider nizozemski biolog Boris Kingma, iz univerzitetskog medicinskog centra u Maastrichtu koji je ujedno suautor istraživanja.

Kingma kaže da istraživanja pokazuju kako je ženama u klimatiziranim prostorima hladnije nego muškarcima.

Nove studije upućuju na to da žene više vole boraviti u toplijem okruženju – oko 25 Celzijevih stepeni, a muškarci u nešto hladnijem – oko 22 Celzijeva stepena.

Studija nudi i rješenje: izmijeniti, odnosno povećati temperaturu na klima uređaju na vrijednost koja odgovara radnicama, od čega će na kraju biti višestruke koristi. Među ostalim i za kompaniju, jer će joj uštedjeti novac.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.