Naslovnica BiH Zaustaviti ak...

  Zaustaviti aktivnosti RS-a na formiranju rezervnog sastava policije

  11

  Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine traži od predstavnika međunarodne zajednice u BiH, prije svega Ureda viskog predstavnika koji ima izvršni mandat definisan Dejtonskim sporazumom, da zbog narušavanja sigurnosti i uznemirenosti građana BiH, odmah i neodložno zaustavi antidejtonske aktivnosti na donošenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske.

  Od nadežnih državnih institucija traži procjenu sigurnosno-političke situacije u zemlji nakon usvajanja nacrta spomenutog zakona.

  Poziva Vladu FBiH i preporučuje kantonalnim vladama, radi sveukupnog sigurnosnog ambijenta na području FBiH, da popune aktivni policijski sastav u sladu s pravilnicima o unutrašnjoj sistematizaciji radnih mjesta policijskih službenika, kao i njihovo adekvatno opremanje.

  Ako aktivnosti na donošenju zakona u RS-u ne budu obustavljene, Federacija će preduzeti adekvatne mjere na zaštiti sigurnosti svih građana.

  To su zaključci današnje vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koja je bila posvećena sigurnosnoj situaciji nakon najava iz Republike Srpske o formiranju rezervnog policijskog sastava.

  Nakon višesatne rasprave, zaključke je sublimirao i ponudio na glasanje Kolegij Doma.

  Zastupnici Kluba HDZ-HNS nisu prisustvovali glasanju, a tokom rasprave je predsjedavajući Mladen Bošković izjavio da taj klub ne bi podržao donošenje zakona o uvođenju rezervnog sastava policije u Federaciji BiH.

  Sjednica je završena a njeno održavanje inicirao je zastupnički klub DF-GS.

  visoko.co.ba/federalna.ba/Fena

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.