Zavidovići: U toku deminiranje na području “Debelog brda”

233

Dana, 14.03.2019. godine započele su aktivnosti tehničkog izvođenja i čišćenja lokacije minskog područja „Debelo brdo“. Aktivnosti teku planiranim tokom a implementira ih Norveška narodna pomoć (NVO). Obuhvaćeno područje općine Zavidovići i općine Žepče je ukupne površine 785,049,21 m2.

MARKETING

Aktivnosti se izvode u više manjih radnih zadataka.

Dana, 16.07.2019. godine izvršena je primopredaja zadatka CI 4 – Ober koji dijelom zahvata i područje općine Zavidovići, površine od oko 21.000,00 m2. Primopredaja, odnosno upoznavanje sa granicama TI površine, je izvršena u prisustvu predstavnika Norveške narodne pomoći (NVO), BH MAC-a, općine Žepče i Zavidovići. Proces deminiranja, odnosno realizacija ovog projekta ukoliko se nastavi ovom dinamikom, planira se završiti u mjesecu oktobru 2019. godine.

Ukupna površina koja pripada općini Zavidovići a koja će biti tretirana ovim projektom je preko 200.000,00 m2.

Realizacija ovog projekta izvodi se na osnovu godišnjeg plana Norveške narodne pomoći u BiH, a projekat finansiraju Vlada SR Njemačke i Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške, u cilju sigurnog života ljudi koji žive u mjestima u kojima i danas postoje neeksplodirana sredstva.

Deminiranjem će se stvoriti bolji uslovi za život lokalnog stanovništva i povratnika.

 

Visoko.co.ba/Zdici.info

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.