Naslovnica Preporuka Zavirile smo ...

Zavirile smo u bh. porodilišta: Gdje (ne) možete s pratnjom u rađaonu

Ponunkane nedavnim ispovijestima iz porodilišta u regionu, kao i komentarima koji su uslijedili, nametnula nam se tema – gdje je u bh. porodilištima moguće da uz porodilju bude prisutna pratnja?

34

Nedavno je na akciju #prekinimošutnju, a koja ima za cilj da kroz lična svjedočanstva skine veo tajni sa iskustva iz porodilišta u našem regionu, nadovezana potreba podrške ženama tokom samog poroda.

“Pa zašto samo kod nas nije dozvoljeno da muž, sestra, majka ili neko treći prisustvuje porođaju? To sve govori o uslovima u kojima se žena porađa i kakav tretman ima tokom poroda. Sve bi bilo drugačije. I ponašanje bolničkog osoblja prema trudnicama, ali i menjanje svesti muževa o tome kroz sta žena sve prolazi. Doktori i sestre bi bili uviđajniji, a muževi umesto u kafani bili bi podrška ženi”, prokomentarisala je tada naša čitateljka Ljiljana Ristić Karanović.

Tako je pokrenut virtuelni razgovor o postojanju opcije prisustva osobe od povjerenja uz porodilju u ovdašnjim porodilištama te razmjena informacija i iskustava. Mnoge naše čitateljke su istakle da im je iskustvo uz podršku neke bliske osobe tokom poroda bilo znatno pozitivnije i da su se osjećale sigurnije. Samim tim, navode, možda bi upravo intenziviranje te prakse dovelo do smanjenja broja negativnih iskustava iz porodilišta.

Stoga smo se raspitale kakva je situacija u porodilištima širom BiH – da li kod njih postoji ova opcija, kakva je procedura, koliko košta i slično. Ako i vi razmišljate o tome, a uskoro treba da se porodite ili bar to nekad planirate u životu, ovaj mali vodič o takvoj mogućnosti u nekim od bh. porodilišta bi mogao da vam pomogne. Takođe, pošaljite nam podatke i za ostala porodilišta u BiH, koja nismo kontaktirale, ali i za ona u regionu, zasigurno će mnogima biti od pomoći.

Foto: Phil Jones / Shutterstock.com

Situacija je sljedeća: u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS u Banjaluci mogućnost prisustva bliske osobe tokom porođaja postoji od 2015. godine. U prethodnoj godini je bilo 98 takvih zahtjeva, a u ovoj, do sada, oko 70. Pokazalo se da je porodiljama, kažu nadležni, lakše kada je tu bliska osoba, osjećaju se smirenije i lakše prate uputstva.

“I to sve za simboličnih 20 KM, što se odnosi na troškove jednokratne opreme koju koriste tokom ulaska u rađaonu”, ističu iz UKC-a, odakle dodaju da ovu uslugu najčešće traže očevi, ali da ne zaostaju ni mame, prijateljice, kume, sestre…, ali i da porodilje mogu da se odluče za epiduralnu anesteziju.

S druge strane, ova usluga ne samo da je moguća na Odjelu ginekologije i porodiljstva KB Zenica, već je i besplatna. Tamo postoji, navodi za Lola magazin primarijus doktor Nihad Ribić, odvojena rađaonska sala, predviđena za tu mogućnost.

Međutim, takvom praksom se ne mogu pohvaliti u porodilištu KB Dr. Irfan Ljubijankić u Bihaću, ali, kako kažu, iz prostog razloga što za tako nešto nemaju adekvatne uslove.

“Svakako da podržavamo ovakvu ideju i nadamo se da ćemo u skorije vrijeme ostvariti potrebne uslove za nju”, kazali su nam iz bihaćkog porodilišta te dodali da bi u tom slučaju očevi trebalo da pohađaju kurs za trudnice.

Pripremni kurs treba da prođu i očevi, odnosno bliske osobe koje su pratnja porodiljama u rađaoni SKB Mostar, gdje je to moguće već osam godina, a slična praksa važi i za UKC Sarajevo, a pripreme se vrše u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Takođe, u Općoj bolnici Prim. dr. Abdulah Nakaš u Sarajevu je već godinama dozvoljeno prisustvo uz prethodne pripreme i uredne briseve, a ovdje je moguće dobiti epiduralnu anesteziju i to na zahtjev porodilje i uz konsultacije anesteziologa i ljekara koji je vodio trudnoću.

Foto: Maria Sbytova / Shutterstock.com

Slično Bihaću, i u Javnoj zdravstvenoj ustanovi u Brčkom trenutno nema ove suluge, jer je odjel u fazi rekonstrukcije. Ipak, ovdje je prisustvo pratnje tokom poroda bilo moguće prije pomenutih radova, tako da, po njihovom završetku, tamošnje stručno osoblje vjeruje da će ta praksa biti iznova prisutna, i to u još većem obimu.

“U izgradnji je jedan VIP apartman, upravo iz ovih razloga i za tu svrhu”, naglašava Dubravka Letić, glavna sestra brčanske bolnice.

Korak dalje ide porodilište u JZU Tuzla jer, ne samo da nudi ovu opciju, nego, kako navode, već godinama nastoje biti “bolnica prijatelj beba”, pa je ovdje dozvoljeno i snimanje poroda.

“Kao ‘Bolnica prijatelj beba’ radimo od 2013. godine, a u narednom periodu ćemo imati intenzivnije pripreme za akreditaciju ‘ Bolnica prijatelj majki’, jer porodiljama nudimo i mogućnost alternativnih metoda poroda – porođaj na ljuljašci, pilates lopte, opuštajuća muzika i stočić pri samom završetku poroda”, navode iz ove ustanove te ističu da se pokazalo da je podrška koju porodilja ima od osobe u svojoj pratnji, koja na taj način postaje dio tima, od velikog značaja za buduću majku.

Naravno, osoblje u svim ustanovama navodi da pratnja mora dati bris i da njeno zdravsteno stanje mora biti uredno tokom ulaska u salu za porodilje, a sve u svrhu zaštite majke i djeteta. To je procedura koju svako ko je pratnja porodilji u rađaoni mora da ispoštuje, ali se o svemu blagovremeno možete raspitati u bolnici gdje bi trebalo da se porodite.

Vama, budućim porodiljama, i vašoj pratnji u rađaoni želimo samo pozitivna iskustva, a svima nama da se ona malo manje lijepa više ne događaju!

lolamagazin.com/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.