Naslovnica ZDK Kultura Završen XV fe...

Završen XV festival bh. drame Zenica 2016.

164

Festival bosanskohercegovačke drame Zenica 2016. svečano je okončan ceremonijom dodjele festivalskih nagrada, te izvedbom predstave Saše Anočića ”Kauboji”, u režiji Kokana Mladenovića, a u produkciji Narodnog pozorišta Kikinda , saopćeno je iz BNP Zenica.

Nagrada stručnog žirija  „Miodrag Žalica“ za najbolji izvedeni bosanskohercegovački dramski tekst pripala je Tanji Šljivar,  za dramski tekst „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“

Glavna nagrada Festivala za najbolju predstavu dodjeljujena je predstavi  „Kompleks Ristić“ u koprodukciji Slovensko mladinsko gledališče Ljubljana & Hrvatsko narodno kazalište „Ivan pl. Zajc“ Rijeka & BITEF Beograd & MOT Skoplje.

Nagrada za najbolju režiju pripala je Oliveru Frljiću, za režiju predstave „Kompleks Ristić“.

Najbolji  glumci su Izudin Bajrović, za ulogu Vladimira u predstavi „Brašno u venama“,Mirjana Karanović, za ulogu Mare u predstavi „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“. Najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca/glumice ostvario je Enes  Salković , za ulogu Milana u predstavi „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“,a nagrada za najbolju epizodnu ulogu pripala je Feđi Štukanu, za ulogu taksiste u predstavi „Kad bi naglas govorili“.

Nagrada „Radovan Marušić“ za najbolje likovno oblikovanje predstave (scenografiju, kostimografiju ili dizajn svjetla) dodjeljujena je Oliveru Frljiću i Daliboru Laginji za scenografiju, Sandri Dekanić i Slavici Janošević za kostimografiju i Davidu Cvelbaru za oblikovanje svjetla u predstavi „Kompleks Ristić“.

Tanji Miletić-Oručević uručena je nagrada žirija za najbolju dramatizaciju –  za dramatizaciju dokumentarističke građe u predstavi „Sveto S ili Kako je ‘arhivirana’ predstava Sveti Sava“.

Specijalna nagrada za kolektivnu glumačku igru dodjeljujena je   ansamblu predstave „Sveto S ili Kako je ’arhivirana’ predstava Sveti Sava“ , u režiji Tanje Miletić-Oručević.

Specijalna nagrada Stručnog žirija dodjeljujena je Adnanu Lugonjiću, autoru dramskog teksta „Kad bi naglas govorili“ za savremeni autorski pristup aktuelnim društvenim temama.

Nagradu ”Adem Ćejvan” za životno djelo uručena je  je Nerminu Tuliću, a nagrada Žirija publike dodijeljena je predstavi ”Sveto S ili kako je arhivirana predstava ‘Sveti Sava”’, koja je autorski projekat Tanje Miletić-Oručević, a u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Uime Direkcije Festivala i direkcije BNP-a nagrade je uručio direktor Hazim Begagić, te je zahvalio svima koji su podržali i omogućili održavanje ovogodišnjeg XV festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2016.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.