Završena dodjela mandata za Dom naroda FBiH

69

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine utvrdila je rezultate posrednih izbora i dodijelila mandate delegatima u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH iz Kantona 10, čime je završen postupak utvrđivanja rezultata i dodjeljivanja mandata u svim kantonima u FBiH. U toku naredne sedmice CIK BiH bi trebao izvršiti preraspodjelu nedostajućih mandata. Time bi se stekli uvjeti za konstituiranje Doma naroda Federacije. Kada se govori o popuni Doma naroda, prema Uputstvu CIK-a BiH, koje nalaže korištenje popisa iz 2013. godine, posebno se poteže pitanje hoće li za potpredsjednika Federacije možda biti izabran SNSD-ovac uz podršku HDZ-a BiH?

MARKETING

Nakon kompletiranja prvog kruga izbora u Dom naroda Parlamenta FBiH bit će izabrano ukupno 50 delegata. Klubovi koji će biti kompletni sa po 17 delegata jesu oni hrvatskog i bošnjačkog naroda. Vrlo vjerovatno je to da CIK BiH čak ni u drugom krugu neće moći izabrati svih 17 delegata u Klub srpskog naroda. Ipak, kada je riječ o Klubu Srba, prema sadašnjoj projekciji, SDP će u ovom klubu imati 6 delegata, SNSD čak 4, dva će biti iz Liberalne stranke, a po jedan iz SDA i HDZ-a BiH. Ova matematika kaže da nije isključena mogućnost da na mjesto potpredsjednika Federacije sjedne SNSD-ovac – uz podršku HDZ-a BiH. Ovo bi bio rezultat dobrih odnosa stranačkih šefova Milorada Dodika i Dragana Čovića.

“Možemo samo zamisliti kojeg razmjera će biti blokade, posebno poznajući saradnju Dodika i Čovića i tu međusobnu podršku. Kada pogledate da predsjednik Federacije odlučuje i o imenovanju ustavnih sudaca i drugih sudaca u Federaciji, da predsjednik s potpredsjednicima može smijeniti oba doma – vidite kakav oni alat, kakvo oružje imaju koje mi prepuštamo Dodiku i Čoviću”, upozorava politička analitičarka Ivana Marić.

Ipak, s obzirom na to da se predsjednika i potpredsjednike bira u oba doma Parlamenta Federacije, na mjesto potpredsjednika FBiH ne može doći SNSD-ovac, a da ne dobije podršku bošnjačkih zastupnika. Iz SDP-a su poručili, nakon sjednice Predsjedništva ove partije, da će oni dati podršku svakom kandidatu kojeg podrži SDA. Međutim, teško bi bilo očekavati da SDA da podršku SNSD-ovom kadru, posebno nakon iskustva iz sada već prošlog mandata, kada smo u Domu naroda Parlamenta Federacije gledali SNSD-ovca Dragu Puzigaću. I prvi put u historiji ove institucije uvjerili se šta znači kad se slože SNSD i HDZ. U ovom slučaju – Lidija Bradara i Drago Puzigaća. Sistem blokiranja rada Parlamenta isproban je pozivanjem na vitalni nacionalni interes na Zakonu o izbornim jedinicama u Federaciji, i to metodom dogovora SNSD-a i HDZ-a BiH.

“Dok jedna osoba blokira, to nije toliki problem ali ako predsjednik Federacije ima podršku i potpredsjednika, sigurno će se to negativno odraziti na procese u Federaciji BiH. Sjetite se šta smo imali sa predsjedavajućom i potpredsjedavajućim u Domu naroda i koliko je to bilo štetno i koliko nas je unazadilo i blokiralo procese”, navodi Marić.

No, da bi bilo kakva imenovanja počela, mora biti konstituisan Dom naroda Federacije. Još nema naznaka kada bi konstituirajuća sjednica mogla biti zakazana, a predsjedavajuća ovog doma Lidija Bradara u CIK BiH je dostavila molbu da joj što prije dostave informaciju o provedenom postupku izbora i potvrđivanja delegata u Dom naroda.

 

Vsoko.co.ba/Federalna.ba

 

Komentari

komentara