Završena likovna kolonija “Stara Bosna” u Vranduku

206

Sedma po redu likovna kolonija zeničkog Preporoda o temi „Stara Bosna“, završena je danas. Kolonija je u povodu obilježavanja 830-e godišnjice potpisivanja Povelje Kulina bana.
Tokom vikenda na lokalitetu vrandučke kule, slikalo je 12 slikara iz nekoliko gradova: Vareša, Travnika, Zenice, Žepča i Zavidovića.

MARKETING

Mustafa Faljić, član je Društva likovnih umjetnika Impresija iz Zavidovića, i motiv njegovog djela jeste panorama rijeke Bosne i džamija Sultana Mehmeda Fatiha kod vrandučke kule.

Zenički slikar Mirsad Šišić već je četvrtu godinu učesnik ove Preprodove kolonije, i kaže da su ambijent Starog grada Vranduka i tema „stara Bosna“ vrlo inspiratvni.

„Naslikao sam ovaj put dvije slike. Jedna je otvoren prozor, kao pogled u slobodu, i cvijeće na prozoru, a druga razgovor djevojke s mladićem u narodnoj nošnji“, kazao je Šišić.

Prema riječima predsjednice Preporoda, kolonija se održava tradicionalno u povodu obilježavanja godišnjice od potpisivanja Povelje Kulina bana.

„Izložba će biti vrlo skoro u Zenici, a potom ćemo sve radove predstaviti u gradovima iz kojih dolaze umjetnici, učesnici likovne kolonije”, kazala nam je Amna Sofić, dodajući da će dio ovog opusa biti izložen i na Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

visoko.co.ba/Zenicainfo.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.