Završena sezona u Narodnom pozorištu Mostar

85

Izvedbom predstave ‘Šta ćemo sad’, autora Branka Đurića Đure, u režiji Ahmeda Imamovića, proteklog vikenda spuštena je zavjesa na kazališnu sezonu 2019./2020. u Narodnom pozorištu Mostar.

MARKETING

Pored dobro poznatih kazališnih komada ‘Ne igraj na Engleze’, ‘Ajmo na fuka’, ‘Alfa Beta’, ‘Šta ćemo sad’, ‘To’ i drugih, ove sezone publika je bila u prilici uživati i u tri premijere: ‘Što te nema’ Marijane Aracki, u režiji Erola Kadića, rađena u koprodukciji sa HNK Mostar i NPRS Banja Luka, zatim ‘Identitluk’ prema motivima djela Amina Maaloufa, u režiji Tanje Miletić Oručević, nastala u koprodukciji sa HNK Mostar i SIU Mostar, te “Huzur” Martine Mlinarević u režiji Alme Lapajne. Sve tri predstave izazvale su veliki interes i pozitivne reakcije publike, te su izvođene na scenama širom BiH.

“Ove sezone obilježili smo jubilarnih sedamdeset godina postojanja Narodnog pozorišta Mostar nizom različitih događaja, ugostili smo brojne predstave i događaje na sceni NPM-a, učestvovali na festivalu ‘Tuzlanski pozorišni dani 2019’ u Tuzli, te bili dio manifestacije Noć teatra BiH 2019.”, priopćeno je iz Narodnog pozorišta Mostar.

Dodaje se kako je sezona bila vrlo uspješna, iako u drugom dijelu sezone nisu realizirane brojne aktivnosti i već dogovorena gostovanja.

U idućem razdoblju Narodno pozorište očekuju gostovanja na Festivalu glumca BiH u Konjicu, zatim na Pozorišnim/Kazališnim igrama BiH u Jajcu te na Festivalu Marulićevi dani u Splitu.

Mostarska publika ni tijekom ljeta neće ostati uskraćena za nova kazališna uzbuđenja, jer će značajan dio manifestacije ‘Mostarsko ljeto 2020’ biti posvećen upravo teatru, a predstave će se igrati na otvorenom, na platou ispred Centra za kulturu Mostar.

Nove susrete na sceni Narodno pozorište najavilo je za rujan kada će se održati i 17. međunarodni festival komedije ‘Mostarska liska 2020’.

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena

Komentari

komentara