Zbog priliva izbjeglica Rohingya u porastu siromaštvo u Bangladešu

33

Lokalni stanovnici bangladeškog okruga Cox’s Bazar suočavaju se s povećanom nesigurnošću u hrani i drugim resursima zbog priliva Rohingya izbjeglica, navodi se u izvještaju Globalne mreže protiv prehrambenih kriza.

Dolazak izbjeglica iz  Rakhine pogoršao je ionako krhku situaciju u jednoj od najsiromašnijih i najugroženijih četvrti u Bangladešu, gdje većina lokalnih domaćinstava zarađuje za život na malim poljoprivrednim površinama od oko hektar ili manje i od ribarstva.

“Najmanje 100 hektara zemljišta  koji su bili pod usjevima u Teknafu i Ukhiji  sada su  zauzela izbjeglička naselja ili su postali beskorisno pjeskovito tlo zbog erozije s planinskih padina”, navodi se u izvještaju mreže, prenosi Anadolu Agency (AA).

Zbog izbjegličkih naselja oštećeno je gotovo 2.000 hektara šumskih površina, čime je lokalna zajednica lišena prihoda od šumskih resursa.

Oko 750.000 kilograma drva, vegetacije i korijena svakodnevno prikuplja lokalna zajednica iz šume, što koristi kao gorivo za kuhanje hrane.

Procent siromašnih domaćinstava ili onih s graničnom potrošnjom hrane naglo je povećan sa 31 posto u 2017. godini na 80 posto u razdoblju od augusta do septembra  2018., navodi se u izvještaju.

Globalnu mrežu protiv prehrambenih kriza su 2016. pokrenuli Evropska unija, UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) i UN-ov Svjetski program za hranu (WFP).

federalna.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara