Zbog softverske greške osuđenici ostali duže u zatvoru u Arizoni

43

Osuđenici u zatvoru u Arizoni su zbog softverske greške ostali duže iza rešetaka nego što su trebali.

MARKETING

Radi se o zatvorenicima koji su stekli pravo na ranije oslobađanje, ali je softverski bug onemogućio sistem da ispravno izračuna datume puštanja na slobodu jer ne može intepretirati nove i i aktuelne zakone kažnjavanja koji su stupili na snagu 2019. godine.

U junu 2019. godine je Arizona uvela novi sistem koji omogućava određenim zatvorenicima osuđenih zbog djela povezanih s drogom da zasluže pravo ranijeg izlaska iz zatvora. Dužina zatvorske kazne se može smanjiti do čak 70 posto ukoliko slijede određene protokole i učestvuju u određenim programima.

Softverski program ACIS je osmišljen kako bi izračunao sve “kredite” automatski i potom obavijestio nadležne kada određeni zatvorenik stekne uslove za ranije oslobađanje. Međutim, ovaj sistem ne radi ispravno pa su osuđenici ostali u zatvoru duže nego su trebali.

Interna upozorenja o nepreciznom radu sistema su se pojavila 2019. godine kada je uveden novi zakon, otkrili su zviždači, a zbog toga su vlasti počeli ručno računati podatke i unositi ih u sistem.

Dosad je ustanovljeno da je 733 zatvorenika steklo uslove za ulazak u program ranijeg oslobađanja, ai da u njega nisu uvršteni zbog softverske greške.

ACIS ne samo da nije ispravno računao pomenute podatke, nego je imao i druge probleme među kojima su praćenje zdravstvene brige o zatvorenicima, njihovog broja, imovine, finansijskih računa, religijskih podataka, sigurnosne klasifikacije i povezanosti s bandama.

Ako bi ljudi kojim sučajem unijeli pogrešne informacije u fajl zatvorenika, oni ne bi baš uvijek imali mogućnost ispravljanja greške.

Ovo je dobar primjer kako ljudski životi ovise o kompjuterskim algoritmima te kako se stvore ogromni problemi ukoliko stvari krenu po zlu.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.