Zbog štrajka rudara ‘Stare jame’ ostavku podnio predsjednik Sindikata RMU Zenica

108

Donio sam konačnu odluku da iz moralnih, zdravstvenih i ljudskih razloga dajem ostavku na mjesto predsjednika Saveza samostalnih Sindikata Rudnika mrkog uglja Zenica – potvrdio je Feni Elvedin Avdić, koji je danas zvanično potpisao i predao svoju ostavku.

MARKETING

Avdić ističe kako je nezadovoljan odlukom svojih kolega iz pogona “Stara jama“, koji su u subotu obustavili proizvodnju i od tada ne silaze u jamu.

-Ovu sam odluku donio još prošlog mjeseca, ali sam je danas potpisao i predao. Ovo je nešto što je jače od mene i jer sam, konačno, shvatio da se ne vrijedi boriti sa samim sobom. Pod borbom sa samim sobom mislim na to da smo izborili opstanak, osigurali sredstva, dogovorili sa Poreznom upravom Federacije BiH da nas ne blokiraju do 31. decembra 2022. godine. Međutim, mi smo sami sebe blokirali i vezali ruke. Takva borba je uzaludna i nije vrijedna mog zdravlja niti moje porodice – kaže Avdić.

 

On navodi da su bili osigurali novac za isplatu plaće i toplog obroka za juni još prošle sedmice, ali su zbog tužbi radnika za neuplaćene doprinose za PIO/MIO te blokade u iznosu od 1,8 miliona KM, plaću dobili tek danas.

Podsjeća i da su za prošlu i ovu godinu osigurali 40 miliona KM za penzionisanje radnika, za zbrinjavanje na socijalno prihvatljiv način radnika koji su bili višak, ali više nije mogao, kako je kazao, kontrolisati postupke radnika.

Dodaje i da zaposleni u pogonu “Raspotočje” zeničkog rudnika nisu prekidali rad.

Fena / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.