Naslovnica BiH Politika Zbog tužbi za...

Zbog tužbi za regres, topli obrok i putne troškove: U Vladi se hvataju za glavu

Sada svi trebaju shvatiti zašto je bila onako velika borba Vlade za Zakon o radu i Opći kolektivni ugovor, a sada idemo i u granske. Pripremamo se ozbiljno i nikada više nećemo dopustiti da se na taj način napadne država, rekao je nedavno Novalić.

611

Piše: Nedim Pobrić

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić prošle je sedmice ustvrdio da dug na osnovu tužbi po kolektivnim ugovorima prelazi milijardu maraka. Radi se o tužbama koje su podnosili budžetski korisnici protiv federalnih i institucija nižih novo vlasti u proteklim godinama. Predstavnici granskih sindikata pak tvrde da taj iznos ni izbliza nije toliki, ali potvrđuju da se radi o milionima maraka, koje ako se budu morali isplatiti, zadat će ogromne probleme FBiH i kantonima.

Premijer FBiH je izjavio kako je Vlada tog entiteta na posljednjoj sjednici prvi put “otpakovala“ problem tužbi prema svim nivoima vlasti u FBiH.

Iznosi i do 118.000 KM

– Iznenađeni smo i zgranuti dimenzijama događaja. Bili smo zaprepašteni da takve tužbe idu od četiri-pet hiljada do čak 118.000 maraka na osnovu tri-četiri godine. Zamislite nekoga ko prima redovno plaću i na kraju nakon nekoliko godina tuži i dobije 118.000 KM. Pretpostavlja se da dug na osnovu tužbi na kantonima trenutno iznosi oko 700 miliona maraka. Što se tiče Vlade FBiH, već je isplaćeno 40 miliona maraka obaveza, prispjelo ih je još 50 miliona, a u pripremi je 70 miliona – ustvrdio je premijer Novalić.

Prvi čovjek Vlade Federacije je najavio kako će se FBiH od tužbi po kolektivnim ugovorima u budućnosti braniti novim radno-pravnim zakonodavstvom.

– Sada svi trebaju shvatiti zašto je bila onako velika borba Vlade za Zakon o radu i Opći kolektivni ugovor, a sada idemo i u granske. Pripremamo se ozbiljno i nikada više nećemo dopustiti da se na taj način napadne država – kazao je Novalić.

Vlada FBiH problem tužbi, uzimajući u obzir akumulirani iznos veći od milijardu KM, ocjenjuje kao veći problem u odnosu na pitanje penzija, a sa tom konstatacijom se ne slažu predstavnici granskih sindikata.

– Postavljanje toga kao najvećeg problema u cijelom procesu je skretanje sa pravih tema, s obzirom na to da se država jako dobro ogradila u tom dijelu na način da se zaštitila Zakonom o izvršnom postupku, to jeste brisanjem stava 6. u Članu 138. i oni na ovaj cjelokupan iznos, koji prema procjenama Saveza samostalnih sindikata BiH (SSS BiH) ne iznosi više od 450 miliona KM, moraju godišnje isplaćivati samo onoliko koliko oni žele. Ako planiraju jednu marku, oni su ispunili zakonsku obavezu – ustvrdio je Selvedin Šatorović, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH.

Upravo je Sindikat kojim Šatorović predsjedava jedan od sindikata koji su najaktivniji kada su tužbe po ovom osnovu u pitanju.selvedin satorovic

– Sveukupan iznos po pravosnažnim presudama i tužbama po granskom kolektivnom ugovoru u djelatnosti osnovnog obrazovanja i odgoja na prostoru cijele FBiH iznosi negdje između 250 i 300 miliona KM. Najveći dio tih tužbi se odnosi na područje Zeničko-dobojskog i Unsko-sanskog kantona, nešto manji dio na područje Srednjobosanskog kantona. U kompletnom Sindikatu je naplaćeno ispod 50 miliona KM. U posljednjim godinama taj iznos koji se naplaćuje na godišnjem nivou ne prelazi milion do 1,5 miliona KM – tvrdi Šatorović.

Javni dug

Salih Kruščica, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH, također smatra da iznos koji je spomenuo premijer Novalić ne odgovara realnom stanju te da je do aktuelne situacije dovelo jednostrano kršenje kolektivnih ugovora od strane Vlade FBiH i kantonalnih vlada.

– Kršile su se odredbe vezane za cijenu rada, troškova života, toplog obroka, jubilarnih nagrada i regresa – tvrdi Kruščica.

Advokat Hakija Kurtović smatra kako se Vlada FBiH može jednostavno zaštititi od tužbi, a to je poštivanjem ugovorenih odredbi kolektivnih ugovora koje potpisuje. Mogućnost pretvaranja ovih potraživanja u javni dug, što je premijer Novalić spomenuo kao mogućnost je, prema njegovom mišljenju, odlaganje rješavanja ovog problema.

– To bi samo značilo odgađanje isplate duga, ali se taj dug mora platiti, prije ili kasnije. Vlada FBiH je značajan dio svojih dugovanja isplatila i dug o kojem se govori nije tako visok. Drago mi je što premijer Novalić ipak želi staviti tačku na ovo pitanje – izjavio je Kurtović za Faktor.

Naplata po tužbama

700 miliona maraka iznos tužbi na nivou kantona

40 miliona KM već isplatila Vlada Federacije

50 miliona prispjelo za naplatu Vladi FBiH

70 miliona će Vladi FBiH uskoro doći na naplatu

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.