Zdenko Antović: Ko je pobrisao Skopljak Jusufa Sesa-Lazu?

2092

Ako bi neko trebao dobiti ”Nobelovu nagradu za amaterizam i ljubav u amaterskom nogometu ” (u Visokom), a prije svega u malom nogometu, na asfaltu, u igri 4+1”, to je zasigurno: SKOPLJAK JUSUF LAZO-SESA.

MARKETING

Najviše je volio igrati bos, mrzio je visočke rukometaše jer su ga ”izbacivali” sa rukometnog igrališta, izmišljao je pravila, između ostalog, igra bez kornera jer je njemu odgovaralo, naročiti ako mu ekipa vodi 1:0….

”Protiv rukometaša, na turnirima, nikad’ ne igraj malom loptom” , govorio je Lazo, ”oni su s njom majstori jer više igraju fudbalice nego treniraju rukomet”.

Zbog njega je na asfalt dolazilo pola Visokog; zbog njega su se organizovali malonogometni turniri po suncu, kiši i snijegu. Čekali su se državni praznici jer je tada Sesa bio najviše nervozan, a to je voljela u publika…. Dolazilo se na Stadion zbog njegove taktike. Najviše je ružio Izu Zejnilovića Truhlu, a obožavao je Akana Salčinovića kojem dade nadimak: Sladoled. Nije volio igrati protiv Crne noge (Roma) jer mu nisu pasovali.

U ekipu je birao najčešće Safića i Muhameda Skopljaka… Bio je radnik u Kožarskom kombinatu; do 2 sata p.p. u pogonu, a u 2 i 20 već je bio sa loptom jer trebalo je odigrati nekoliko utakmica 2 x po 10 minuta, pošto su su oko 5 i 30 gospodari asfalta postajali rukometaši.

Saigrači, navijači, rekreativci, amaterski sport mu se odužio oragnizovanjem 22 memorijalna turnira krajem svakoga jula, u okviru sportskog dijela ”Visočkog ljeta”.

Godina 2019. Juli. BEZ IKAKVOG OBRAZLOŽENJA: NEMA VIŠE TURNIRA POD IMENOM LAZO SESA.
Skopljak Muhamed (nagrađen za životno djelo u visočkom sportu), Lazin saigrač ili ljuti protivnik (ovisno od situacije) sa tugom danas govori:

” Nikad’ nisam mogao pomisliti da će neko učiniti ovu bezobraštinu da Lazo-Sesa ode u zaborav. Danas se mali nogomet igra za pare i neke izmišljene kotizacije i nagrade. Sve je otišlo u p. m. Svake godine se u okviru Ljeta u Visokom” igrao Turnir… Ove godine je ta tradicija prekinuta… Ako hoće ”svoje turnire i političke promocije”, duga je godina, moglo se naći drugih termina, a ne uzimati ugušiti ”Memorijal”.

U Sportsku dvoranu za menadžera (usput rečeno, bez konkursa) je dovedena osoba (muška je i ne znam joj ime i baš me zanima njen radni i školski profil) koja je u životu vidjela dva sportska događaja, i to na televiziji. Ako bi mu spomenuli ime Radomir Rašo Dubovina (jedini visočki bundesligaš), vjerovatno bi pomislio da se radi o članu posade Apolo.
On i njegovi saradnici (uključujući prije svega Opštinski fudbalski savez), oteli su termin Memorijalu, IZBRISALI Lazu-Sesu, radnika, Visočanina, amatera, čovjeka. ONI su od ove godine organizovali u Lazinom terminu ”komercijalni” turnir bez DUHA I MAŠTE.  Duh, mašta i zajebancija uvijek su krasili visočki asfalt i ovu ljudinu, Lazu-Sesu. KO STE VI DA BRIŠETE ISTORIJU GRADA?

Tekst i arhiva: Zdenko Antović (na žalost mnogih, previše zna o sportskoj istoriji grada). Na fotografiji Lazo-Sesa, stoji drugi slijeva, u ekipi Tabhana (čisto amaterski klub u (velikom) fudbalu).

Komentari

komentara