Naslovnica Lokalne Teme Zdenko Antovi...

Zdenko Antović: Rukometno igralište (ponovo) nekome ”Zapelo za oko”

1017

Prema riječima Nevzada Sirče, nekadašnjeg igrača i trenera Rukometnog kluba ”Bosna” ,parcele na Gradskom stadionu (Rukometno igralište i prostorije Rukometnog kluba ”Bosna” Visoko) počele su da NEKOGA ”golicaju” kao NOVI PERSPEKTIVNI GRAĐEVINSKI PROSTORI (?!).

Prije nekoliko godina grupa nogometnih perveznjaka pokušala je rukometno igralište pretvoriti u ”umjetnu travu”, ali su na vrijeme otjerani u svoje šumarke.

Kao istinski rukometaš i rukometni radnik, Nevzad (Nevzet) je obećao ”bezobraznicima” čitanje bukvice o istoriji, pravima i moralu; onima koji bilo šta pokušaju (!!!)…  Naravno, imat’ će zasigurno pomoć u svim bivšim rukometašima, ako dođe do bilo čega po ovome pitanju…!!!!

Usput rečeno: prostorije i bašta na Gradskom stadionu su vlasništvo Rukometnog kluba 1/1. I Rukometno igralište je vlasništvo Kluba. I NIKAKVE ZAMJENE PARCELA NE DOLAZE U OBZIR, poruke su onih koji su gradili Klub.

Odlukom Opštine Visoko od 29. novembra 1961., a povodom Dana Republike, RK Bosna je dobio parcelu na Gradskom stadionu na trajno korištenje, s tim da klub izgradi igralište. Zemljani radovi i drenaža od riječnog šljunka urađeni su u proljeće i ljeto 1962., a prije početka jesenjeg šampiona izlivena je asfaltna ploča dimenzija 43×21 metar. Zaštitna željezna ograda oko ove ploče postavljena je tek nakon tri godine, u periodu između 8. i 22. aprila 1965., a betonske tribine prema nogometnom terenu između 20. juna i 9. jula 1965., uoči kvalifikacionog turnira za ulazak u Prvu ligu Jugoslavije. Kasnije će tribine biti izgrađene i na suprotnoj strani terena, pa onda i iza golova. Vremenom je napravljena i visoka ograda sa reklamnim panoima te se Rukometno igralište izdvojilo kao samostalna cjelina u sklopu Gradskog stadiona. U jesen 1965. godine izgradio se i objekat sa dvije svlačionice i kancelarijom u sklopu stadiona, pedesetak metara od rukometnog igrališta. Svi ovi radovi su se finansirali iz blagajne kluba.

Klub je izgradio i svoje prostorije 1965. godine na svojoj parceli koja se nalazi unutar Gradskog stadiona.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.