Naslovnica ZDK Politika ZDK – R...

ZDK – Razmjenom iskustava do efikasnije borbe protiv korupcije

20

Tim Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) za borbu protiv korupcije, uz podršku Misije OSCE-a u BiH, a u saradnji sa Ministarstvom pravde Republike Srpske (RS) i Ministarstvom za pravosuđe i upravu ZDK, organizirao je u Zenici okrugli sto o temi “Institucionalni strateški i pravni okvir za borbu protiv korupcije u Republici Srpskoj i Zeničko-dobojskom kantonu – iskustva i dobre prakse”.

Predstavnici Ministarstva pravde RS su predstavnicima novouspostavljenog institucionalnog okvira za praćenje sprovođenja Strategije za borbu protiv korupcije u Ministarstvu za pravosuđe i upravu ZDK prenijeli iskustva, prakse i izazove u svome radu na antikorupcijskim aktivnostima, radi usvajanja najbolje prakse u radu od samog osnivanja i pravazilaženja eventualnih izazova u budućim aktivnostima.

 – Ovo je jedan od rijetkih i rijetko dobrih primjera saradnje Vlade RS i organa na nivou kantona u Federaciji BiH u oblasti borbe protiv korupcije. U Zeničko-dobojskom kantonu je uveden organizacioni okvir jednak kao i u RS-u i to je model koji izuzetno dobro funkcioniše, tako da smo došli u Zenicu kako bismo razmijenili iskustva i prakse –  kazala je pomoćnica ministra pravde RS Jelena Vukadinović.

Tim Vlade ZDK za borbu protiv korupcije formiran je 2016. godine. U augustu ove godine tim je institucionaliziran tako što su Sektoru uprave pri Ministarstvu za pravosuđe i upravu novom sistematizacijom dodate ingerencije u oblasti borbe protiv korupcije.

 – Smatramo da je ovo dobar put i ovo su preventivne mjere, a nadam se da će i svi ostali organi koji treba da se bave borbom protiv korupcije u narednom periodu postizati još bolje rezultate. Kroz Strategiju i Plan borbe protiv korupcije predvidjeli smo sve korake i aktivnosti, a jedna od aktivnosti je i organizacija okruglog stola – kazao je ministar pravosuđa i uprave ZDK Mirnes Bašić.

Iz Misije OSCE-a pozdravili su održavanje skupa koji je iniciran od Tima Vlade ZDK za borbu protiv korupcije.

– U OSCE-u smatramo da ovakve razmjene iskustava treba podržavati, da su one dobre, te da ima dosta prilika koje treba iskoristiti u BiH za jačanje međuinstitucionalne saradnje i u buduće – kazao je službenik za demokratski razvoj Misije OSCE-a u BiH Daut Bajramović.

ZDK je dobio Strategiju i Plan borbe protiv korupcije, a nakon toga osmišljen je čitav niz aktivnosti koje podrazumijevaju prevenciju i borbu protiv korupcije u svim oblastima.

 – Sve institucije u ZDK imaju koordinatore koji prate provođenje Akcionog plana za borbu protiv korupcije, imaju operativne planove sa jasno definisanim aktivnostima koje trebaju provesti, a u izradi su i planovi integriteta koji podrazumijevaju akte u kojima će svaka institucija prepoznati rizike u okviru svoje djelatnosti koje dovode do pojave koruptivnog ponašanja, a onda i do krivičnog djela što već ulazi u polje represivnih mjera za koje su nadležne druge institucije – kazala je predsjednica Tima Vlade ZDK za borbu protiv korupcije Meliha Omerspahić.

Tim trenutno priprema izvještaj o dosad provedenim aktivnostima koji će do kraja godine biti prezentiran Vladi ZDK i javnosti, saopćeno je iz Press službe ZDK. 

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.