Zdravstvena zaštita trudnica u Kantonalnoj bolnici Zenica odvija se nesmetano

165

Iako su vijesti vezne za pandemiju koronavirusa najčešće negativne, u Kantonalnoj bolnici Zenica bilježe se i pozitivne priče, a o tome svjedoči i neometan rad Odjela ginekologije i porodiljstva. Prvi porod covid pozitivne trudnice u BiH obavljen je upravo u zeničkoj bolnici u aprilu mjesecu ove godine.

MARKETING

Marina Matić Doglod jedna je od porodilja koja je status majke dobila u šestom mjesecu ove godine, upravo za vrijeme pandemije koronavirusa. Najveći problem, ističe, bio je u nedostatku doktora za vođenje trudnoće u privatnim ustanovama dok su u to vrijeme u Domu zdravlja primani samo hitni slučajevi.

– Nemam nikakvih zamjerki, njega je bila na nivou. Osoblje i sestre, svi su se brinuli o nama. Vidjeli smo dvije pacijentice koje su bile covid pozitivne trudnice, njih su odveli na poseban odjel, ali mi nismo bili mi ni pod kakvim rizikom od njih – priča Marina.

Menadžent KBZ-a i operativni tim za borbu protiv pandemije koronavirusa na početku godine donio je niz mjera kojima je, između ostalog, utvrđen i poseban covid odjel za ove pacijentice i njihove bebe, ali i poseban medicinski tim.

Procedure boravka na ovom odjelu iste su kao i ranije uz obavezno nošenje maski za vrijeme poroda i vizita, kako covid pozitivnih tako i negativnih trudnica.

– Čine se maksimalni napori i u edukaciji osoblja i u postupanju da se spriječi da neko ko je došao negativan da se zarazi u bolnici. To je naš osnovni cilj – ističe mr. med. sci. prim. Nihad Ribić, načelnik Odjela ginekologija i akušestva KBZ-a.

Od devet rođenih beba od covid pozitivnih majki samo jedna je bila pozitivna i bez simptoma te je tretirana kao i ostala novorođenčad.

Majkama se savjetuje praćenje stolice, temperature te apetita beba kako bi se na vrijeme uočile promjene koje mogu ukazivati na prisustvo koronavirusa.

– Dijete se njeguje u posebnim prostorijama s osobljem koje je posebno određeno za njega, da bi se minimaliziralo širenje bolesti na neke koji nisu zarazni. Međutim, u pristupu djetetu se ne mijenja ništa. Tretira se na način na koji bi se tretiralo i da nije pozitivno – pojašnjava dr. Lamija Džidić-Hukeljić, šefica Odsjeka neonatologije pri porođajnom odjelu KBZ.

Za sve buduće porodilje i trudnice Adelisa Bešić, u iščekivanju prvog susreta sa svojom bebom u KBZ-u, upućuje jedinstvenu poruku svim trudnicama:

– Ne trebaju da se brinu, imamo sve vrste zaštite i dezinfekcije, pazimo se, a paze nas i doktori i mislim da se ne trebaju zbog toga sekirat.

 

visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.