Žene su spašavale opkoljeno Sarajevo i čuvale njegovu dušu

475

Na ovim fotografijama nema krvi, suza ili razaranja. Na njima vidimo herojstvo čitave jedne populacije i emociju u čijoj se pozadini kriju slojevi i slojevi različitih priča.

MARKETING

Kao fotoreporter BH pressa i i saradnik AP-a, Hidajet Delić je svojom kamerom dokumentirao svakodnevni život Sarajeva. Posebna kolekcija fotogafija posvećena je ženama u opkoljenom gradu, heroinama koje su sačuvale njegovu dušu.

Izložba dokumentarističkog naziva Žene u Sarajevu pod opsadom  samo je na prvi pogled dokumentarna. Svaka od četrdesetak reportažnih fotografija nosi duboke i lične priče u kojima se svako, ko je preživio makar jedan dan opsade, može pronaći.

“Ovim fotografijama je obuhvaćena samo prva godina rata, početak agresije, paljenje Pošte, Vijećnice, granatiranje ulice Kralja Tomislava. Na mnogim licima se još uvijekne vidi svijest da je rat počeo i da će trajati dugo. Svi su se nadali da će to trajati petnaestak dana. Tek kada vidite ljude na ispraćaju konvoja iz Sarajeva, vidite licaodražavaju pitanje koliko će dugo taj rastanak da traje”, govori za Radiosarajevo.ba autor fotografijia Hidajet Delić Degi.

“Mislim da su žene, poslije heroja koji su stajali na prvim linijama odbrane, bile te koje su odbranile grad. Da nije bilo žena, njihove energije i snage, ne znam kako bi se ovaj rat završio”, kaže autor.

Antiratna poruka koja nas uči da budemo bolji ljudi

“Izložba je dio ovogodišnjeg koncepta Modula Memorije koji tematizira ulogu žene i njenu važnost u ratnim uvjetima. Posebno mi je drago da smo dobili sliku koja na najbolji način opisuje strahote rata, s obzirom da priča ispričana iz perspektive žene daje jednu drugačiju sliku, od slike koju priča muškarac. Kada govorimo o ovoj izložbi, govorimo o jednoj apsolutno atniratnoj poruci koja nas uči da budemo bolji ljudi”, kaže za Radiosarajevo.ba Nihad Kreševljaković, direktor festivala Modul Memorije.

Komentari

komentara