Naslovnica ZDK Zenica dobiva...

Zenica dobiva žičaru do Smetova

59

Zeničani bi, nakon decenija čekanja, konačno mogli dobiti žičaru poput Trebevićke žičare, a delegacija Grada priprema se ovih dana na put u Austriju, gdje idu da pregledaju i, na koncu, kupe žičaru.
Prema riječima gradonačelnika, na realizaciju ove ideje radi se već skoro godinu.

“Igrom slučaja, naš sugrađanin radi elektroniku zа žičare u svijetu pa smo u više navrata razgovarali s njim i završavamo aktivnosti u vezi s realizacijom ovog projekta”, kaže Kasumović.

Ističe da je Geodetska služba Gradske uprave već odredila lokaciju odakle će ići žičara, a da ni Sarajevo nije kupilo novu žičaru negu je dobilo polovnu.

“Ali, tvrdim da će zenička biti bolja. Za sada, međutim, ne želimo previše govoriti o tome u javnosti dok sve ne bude zvanično”, ističe on.

Pomoćnica gradonačelnika za privredu i upravljanje razvojem Amra Mehmedić ističe da su u toku završne aktivnosti te da će više informacija biti poznato krajem mjeseca.

“Putujemo u Austriju gdje idemo da vidimo žičaru, a paralelno s tim rade se i predračuni. Još je nezahvalno govoriti kolika je vrijednost ovog projekta, ali jedno je sigurno, činimo sve da se ovaj projekt realizira”, kaže Mehmedić.

Otkrila i buduću trasu žičare, kojom bi se brojni građani Zenice, ali i turisti iz zemlje i svijeta, vozili do Smetova dok uživaju u fascinantnom pogledu na grad čelika.

“Riječ je o trasi dugoj od tri i po do četiri kilometra. Početna tačka bila bi kod tunela na zaobilaznici Koridora 5C, iznad Gradskog groblja u Crkvicama, a završna kod spomenika na Smetovima”, otkriva ona.

visoko.co.ba/Dnevni avaz

 

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.