Zenica: Edukacija i obuka folklornih igara

278

Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH-Zenica je tokom svog sedmogodišnjeg rada uspostavila veliki broj prijateljskih kontakata i saradnju sa velikim brojem institucija i organizacija. Mostovi Prijateljstva imaju odličnu saradnju i sa općinama u Republici Turskoj. Općina Karšijaka je jedna od općina sa kojom smo uspostavili odličnu saradnju. Općina Karšijaka je općina pobratim Gradu Zenici.

MARKETING

Prilikom posjete delegacije Mostova Prijateljstva općini Karšijaka (Izmir), sa predstavnicima općine smo dogovorili saradnju na polju kulture, tradicije i promocije narodnih običaja, narodnih folklornih igara. S obzirom na to da Mostovi Prijateljstva prilikom realizacije kulturnih programa organizuje veliki broj manifestacija koje sadrže prezentaciju folklornih igara, ukazala se potreba za dodatnom edukacijom koreografa i igrača foklora u Zenici sa turskim folklornim igrama. Zbog toga je dogovorena saradnja, tj. posjeta dva trenera-koreografa koji su zaposlenici općine Karšijaka, a koji  će biti gosti od 06-13 augusta u Zenici Asocijaciji Mostovi Prijateljstva BiH-Zenica i partnerskih organizacija KUD Plamen i GUD Filigran.  Treneri-koreografi Alper Ozarslan i Osman Ustuner će uvježbavati 40 foklornih igrača tradicionalnim turskim igrama. Večeras je organizovana prva proba na kojoj su odlični treneri – koreografi iz općine Karšijaka  uvježbavali prisutne članove dva kulturna-umjetnička društva turskoj folklornoj igri Zeybek. Saradnja se nastavlja sa skorom posjetom delegacije općine Karšijaka koja će se susresti sa predstavnicima Gradske Uprave Zenica i predstavnicima Mostova Prijateljstva. Veliku podršku uspostavljenoj saradnji dali su i počasni konzul BiH u Izmiru Kemal Baysak i zaposlenik općine Karšijaka Sedat Sozer.

Saradnja se nastavlja sa skorom posjetom delegacije općine Karšijaka koja će se susresti sa predstavnicima Gradske Uprave Zenica i predstavnicima Mostova Prijateljstva. Ovo je samo početak saradnje između Općine Karšijaka i Asocijacije Mostovi Prijateljstva BiH-Zenica na polju kulture, tradicije, sporta i mladih.

Komentari

komentara