Zenica, Kakanj, Vareš, Ilijaš kao primjer visočkim neznalicama u vlasti kako se proslavlja Nova godina

2401

Ako su razlozi ćafirske prirode, onda zbunjuje kako je vladika Grigorije primljen u Visokom ne tako davno uz sve počasti od strane izvršne vlasti, dok je dolazak reisa Kavazovića u istom tom periodu u potpunosti izignorisan od strane iste te vlasti. Tako da je teško povjerovati da sablasna slika Visokog u noći od 31.12.2018.godine ima veze sa tim motivima.

MARKETING

Istina, ne tako davno u vijećničkim klupama je sjedila jedna bezlična i ni po čemu poznata vijećnica do momenta kada je pažnju javnosti privukla šovinističkim i nacionalističkim prijedlogom da se zabrani čestitanje Nove godine i oba Božića putem javnih prostora predviđenih za te svrhe diskriminirajući na taj način i onaj mali dio Srba i Hrvata koji su ostali da žive u Visokom. Na žalost taj kretenski prijedlog je bio i prihvaćen.

Iluzorno je očekivati da Visoko može prirediti neki spektakularan doček Nove godine u odnosu na velike centre, ali da se može na bilo koji način obilježiti svjetski priznati dan kada se iz jedne godine kalendarski ulazi u drugu godinu to zaista može i mora. Ponižavajuće je da dan nakon proslave Visočani po raznim medijima prate kako su drugi gradovi dočekali Novu godinu, dok je njihov grad izgledao sablasno prazan podsjećajući na ratne godine, uz nešto malo kitnje koja je više podsjećala na nevješto prostrt veš.

Slike koje dolaze iz naše neposredne blizine, Zenica, Kakanj, Vareš, Ilijaš nameću nam osjećaj inferiornosti. Zar smo baš tako nisko pali? A nije da se nema. Podsjećamo značajna budžetska sredstva i javni novac se troše na godišnjem nivou na kojekakve manifestacije, trećerazredne izvođače, i preskupe bendove koji u Visoko dolaze samo da uzmu pare od levata bez ikakvog poštovanja prema gradu u kojem nastupaju. To nekada tako nije bilo, kada je Visoko imalo imidž ozbiljnog grada koji gravitira Sarajevu i u koji su dolazili svi iz okolnih gradova da bi gledali i slušali najveće muzičke zvijezde iz regije koje nisu svraćale u njihove male kasabe.

U današnjem Visokom jedino što znaju jeste uvoditi namete i poreze i uzimati i ono malo duše što je ostalo u Visočanima. Nekome je izgleda i u interesu da od Visokog pravi selendru i srozava ga jer samo u takvom Visokom oni mogu biti neko i nešto, a i sam ambijent selendre ih podsjeća na ono odakle su došli i šljegli pa ga sad prilagođavaju ukusu kakvi su i sami, a oni su obični pohlepni papci koji su svjesni da upravljaju ovim gradom na određeno vrijeme, tako da im je primarni cilj što više i u što većem obimu monetizirati svoje trenutne pozicije i politički uticaj pred kojim savijenih leđa i pognute glave strašljivi Visočani ne vide izlaz, a takvo slugavsko držanje smatraju za pravilo ponašanja u dolasku do jeftinog cilja da i oni njušeći dobiju neku kost da glođu.

Nekad je neko pametan rekao da istinska revolucija nastaje iz istinskog gađenja, kada sve postane dovoljno loše. Ono što ovi danas rade od Visokog u svakom normalnom i slobodnom čovjeku izaziva gadljivost.

A ako je za neku utjehu, ni u Brezi nije bilo javnog dočeka Nove godine, tako da nismo sami.

Komentari

komentara