Naslovnica ZDK Zenica: Obust...

Zenica: Obustavljeni radovi na sanaciji korita rijeke Bistričak

84

Desetak dana nakon početka radova na sanaciji dionice regionalne ceste Nemila – Šerići, te regulacije korita rijeke Bistričak, za koje je Vlada ZDK izdvojila oko milion konvertibilnih maraka, radovi koji se odnose na sanaciju riječnog korita su odlukom Službe za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove Grada Zenice do daljnjeg obustavljeni.

Inspektori Službe za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove Grada Zenice izdali su rješenje za obustavu izvođenja radova na sanaciji korita rijeke Bistričak. Kao razlog za ovakvu odluku naveli su ne postojanje potpune dokumentacije investitora, odnosno Vlade ZDK i Direkcije za ceste ZDK koja implementira projekat sanacije. U obraćanju medijima v.d.pomoćnica Gradonačelnika za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove Sabira Helvida napomenula je da je izdato rješenje za zabranu radova na riječnom koritu.

“Građevinska dozvola za regulaciju korita rijeke Bisričak ne postoji, inspektor je izašao na teren po službenoj dužnosti i obustavio izvođenje radova, ono što je zatečeno na terenu je regulacija u dužini nekih 300 metara, za šta zakon propisuje izdavanje građevisnke dozvole.”, kazala je Helvida.

U Direkciji za ceste ZDK ističu da su gradski inspektori ne nadležni i da nisu mogli obustaviti radove na sanaciji korita rijeke Bistričak, a samim tim ugroziti i sanaciju regionalne ceste koja je spojena uz samu rijeku. Također naglašavaju da za sanacione radove, kao i radove na uređenju i modernizaciji puteva i riječnih korita nije potrebno izdavanje građevinske dozvole.

“Mi ćemo se, bilo šta da donesu žaliti drugostepenom organu i 100% se nadamo da će ta rješenja biti poništena i da ćemo pozvati na odgovornost inpektore koji su vršili kontrolu tamo gdje nisu smjeli vršiti odnosno nisu nadležni.”, kazao je novinarima Refik Zeković, direktor Direkcije za ceste ZDK.

I izvođači radova su potvrdili da zabrana radova na uređenju korita direkto utiče i na dinamiku radova na sanaciji dijela regionalne ceste Nemila – Bistričak – Šerići jer je put naslonjen na obale rijeke Bistričak.

Direktno.ba / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.