Naslovnica ZDK Kultura Zenica: Promo...

Zenica: Promovisan udžbenik “Djeca s teškoćama u razvoju u inkluzivnom okruženju”

49

U petak je u Muzeju grada Zenice održana promocija udžbenika „Djeca s teškoćama u razvoju u inkluzivnom okruženju“ autora Dr.sc. Elvire Mujkanović i Dr.sc. Edina Mujkanovića.

U predstavljanju udžbenika su, pored autora, učestvovali: Edina Kos- Burić, magistra edukacijskih znanosti, Amira Fejzić, diplomirani defektolog oligofrenolog i Amila Herceg, diplomirani defektolog logoped.

Knjiga “Djeca s teškoćama u razvoju u inkluzivnom okruženju” dr.sc. Edina Mujkanovića i dr.sc. Elvire Mujkanović, izašla je krajem januara, 2018. godine u izdanju Sveučilišta Hercegovina u Mostaru. Udžbenik su recenzirali dr. sc. Sadeta Zečić, redovni profesor i dr.sc. Ruža Tomić, redovni profesor. Djelo je nastalo kao rezultat višegodišnjeg praktičnog rada autora sa djecom sa teškoćama u razvoju u uvjetima inkluzije u brojnim odgojno-obrazovnim institucijama, i na osnovu teoretskih saznanja i proučavanja ovog problema iz dostupne domaće i inostrane literature do koje su došli tokom studiranja i rada s djecom i mladima s teškoćama u razvoju različitih kategorija.

Autori su ovu knjigu pisali jednostavnim i razumljivim jezikom, a u centar pažnje postavili su djecu sa teškoćama u razvoju, njihov status u društvu kroz historiju i danas, mogućnosti njihovog odgoja i obrazovanja i načine koji mogu pomoći i olakšati rad svima koji se bave i rade sa djecom sa teškoćama u razvoju.

Knjiga je namijenjena osim studentima defektološkog/edukacijsko rehabilitacijskog i pedagoških fakulteta, svim stručnjacima koji učestvuju u procesu provođenja inkluzije i inkluzivnog obrazovanja, kao i roditeljima djece sa i bez teškoća u razvoju. Slobodno je možemo toplo preporučiti i široj društvenoj zajednici: medijima, udruženjima, izdavaštvu, kulturnim institucijama, vjerskim ustanovama kako bi razumjeli kompleksan proces inkluzije.

Knjiga je strukturirana iz četiri poglavlja koja svako za se predstavljaju posebnu cjelinu, a sva zajedno čine jednu koherentnu cjelinu. Pruža osnovne informacije o karakteristikama djece s teškoćama u razvoju, o inkluziji kao modernom i jedino prihvatljivom i humanom načinu njihovog školovanja, preduvjetima za implementaciju inkluzije na našim prostorima i o prilagođenim programima.

I kako recenzent knjige, uvažena prof. Dr.sc. Ruža Tomić kaže: „Knjiga predstavlja originalno i kreativno djelo iz oblasti specijalnog odgoja i obrazovanja i inkluzije i došla je kao dragulj, u pravom trenutku kao od Boga dar, da upotpuni prazninu na polju teorije i prakse ovog odgoja. Svojim sadržajima pokriva većinu programskih sadržaja navedenih kolegija na Fakultetu, pa iz toga razloga i zbog njenih izuzetnih vrijednosti i kvaliteta preporučujem da se knjiga koristi kao Sveučilišni udžbenik na Univerzitetu Hercegovina, ali i na drugim Univerzitetima u našoj zemlji i inozemstvu na kojima se izučavaju navedeni kolegiji.“

 

 

 

Visoko.co.ba/Zenicablog.com

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.