Zenica: Uskoro poskupljenje vode i kanalizacije i do 80% ?

354

Prvo poskupljenje trebalo je nastupiti u 2018.godini stoji u Izvještaju Nadzornog odbora JP Vodovod. Između ostalog, u izvještaju stoji kako ovo preduzeće i ubuduće očekuje i biće mu potreban angažman i saradnja gradskih vlasti pri izvršavanju do sada preuzetih obaveza kao i donošenje novih odluka vezano za daljnju realizaciju projekata
“Vodosnabdijevanje i odvodnja otpadnih voda Bosna II”, koje se najprije odnose na povećanje cijene vode i naknade za kanalizaciju od 11 %, koje preduzeće nije sprovelo u 2018. godini, iako je to bio jedan od uslova KfW-a za dobijanje kredita.

MARKETING

Također, ukoliko se obaveza vraćanja kredita s Grada Zenica kada je u pitanju projekat izgradnje regionalnog vodovoda “Plava voda”, prebaci na JP “ViK” d.o.o. Zenica, ovo preduzeće neće moći finansirati vraćanje kredita uz tarife koje su na snazi na dan 31.12.2018. godine, to znači da je neophodno i po tom osnovu izvršiti prilagodbu tarifa.

Podsjećam, blog 32.vijećnik. je još prošle godine najavio poskupljenje vode koje se naziralo u sadržaju Odgovora iz JP Vodovod  upućenog uredu Gradonačelnika Zenice, a sve u vezi realizacije projekta “Plava voda”.

U upozoravajućem pismu, po pitanju projekta “Plava voda” jasno je navedeno koliko će voda poskupiti kao i da će sve to platiti građani, jer se ne radi o bespovratnim, nego kreditnim sredstvima, koja će se namirivati poskupljenjem usluga za 80 posto.

I dok se u Vodovodu prošle godine povećava broj zaposlenih (14 zaposlenika) i dijele jubilarne nagrade odgovorni planiraju dva poskupljenja. Prvo od 11%,  a potom i drugo, u iznosu od najmanje 70%. Da li će gradsko vijeće podržati izvještaj koji sa sobom nosi nove namete građanima Zenice saznat ćemo uskoro. Ako je suditi po dosadašnjim odlukama gradskih vijećnika ima nade. Podsjećanja radi, uvođenje vinjeta nisu podržali.

Visoko.co.ba/direktno.ba

Komentari

komentara