Naslovnica ZDK Kultura Zeničani uživ...

Zeničani uživali u jedinstvenom Božićnom koncertu dobojskog etno benda “Iva”

35

Jedinstvene unikatne izvedbe tradicionalnih pjesama u modernom arnažmanu izvedene su večeras pred više desetina posjetilaca u Sokolani – Staro pozorište u Zenici u sklopu božićnog pravoslavnog koncerta kojim se u Zenicu nakon 15 godina vraća duh Božića.

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

Cilj mladih “Prosvjete” jeste da svi osjete čar Božića i uživaju u predblagdanskim i blagdanskim danima te je upravo zbog toga u prepunoj sali Starog pozorišta u Zenici “Iva” održala jedinstven koncert obrada tradicionalnih pjesama koje su od posjetilaca izmamile duge aplauze.

Grupa Iva postoji već 15 godina, a upravo prije toliko godina održan je posljednji božićni pravoslavni koncert u Zenici. Međutim, ovogodišnji koncert je ipak za Prosvjetu i SPCO Zenica jubilej s obzirom da je prije 25 godina održan prvi božićni koncert.

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

Pravoslavni vjernici danas će u Zenici obilježiti Badnji dan koji počinje jutarnjom liturgijom koju će služiti mitropolit dabrobosanski Hrizostom, a osveštenje i paljenje badnjaka bit će upriličeno nakon liturgije u 17 sati istog dana.

Božićna liturgija bit će održana ujutro, 7. januara u 6 sati, a u sklopu Božića bit će održan i tradicionalni 22. šahovski turnir koji bi trebao biti održan 12. januara, a čiji je pokrovitelj SPKD Prosvjeta Zenica.

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

Organizatori su i na večerašnjem koncertu posebne riječi hvale uputili Gradskoj upravi Zenice koja im je pružila svu podršku u organizaciji koncerta, ali i drugih aktivnosti povodom obilježavanja Božića.

Visoko.co.ba/Klix.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.