Naslovnica ZDK Kultura Zeničanin međ...

Zeničanin među finalistima nagrade za najboljeg mladog likovnog umjetnika u Hrvatskoj

121

Finalisti Nagrade Radoslav Putar za 2018. su Gildo Bavčević, Davor Konjikušić, Ana Kuzmanić i Kristina Marić, objavio je Institut za savremenu umjetnost koji od 2002. dodjeljuje tu nagradu najboljim mladim likovnim umjetnicima u Hrvatskoj.

Otvorenje izložbe finalista održat će se 7. juna u Muzeju Moderne i savremene umjetnosti u Rijeci, gdje će žiri nakon drugog kruga natjecanja i razgovora sa svakim finalistom, izabrati pobjednika. U žiriju koji je birao finaliste su bili Matej Knežević, (dobitnik Nagrade Radoslav Putar 2017.), kustosica Irena Borić, Tadej Pogačar, umjetnik i voditelj ljubljanske Galerije P74, kustosica Valentina Radoš i kustos Klaudio Štefančić.

Među odabranim finalistima je rođeni Zeničanin sa adresom življenja u Zagrebu Davor Konjikušić (1979.) koji je diplomirao je fotografiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, te studij BA u kinematografiji i Mag. Art. u fotografiji. Fotografija je za njega primarni medij u artikuliranju umjetničkog koncepta u kojem istražuje odnose javnog i privatnog, intimnog i sociopolitičkog, kombinira ju s tekstom, arhivom, pronađenim objektima i videom. Zanima ga uloga fotografskog medija u uspostavljanju odnosa moći i kontrole.

Nakon prvih petnaest godina Nagrade Radoslav Putar Instituta za savremenu umjetnost u natjecanje je uneseno nekoliko novosti, među kojima je i ona da dobitnik dobiva produženi, dvomjesečni boravak u New Yorku, u organizaciji Residency Unlimited. Prošlogodišnji dobitnik, Matej Knežević, u New Yorku će boraviti tijekom aprila i maja ove godine.

Uz studijski boravak nagrađen je i samostalnom izložbom u Institutu za savremenu umjetnost, Zagreb i mjesto u žiriju Nagrade Radoslav Putar u idućoj godini. Novo je i da je dobna granica za takmičare pomaknuta na 40 godina starosti, te da se objavljuje poziv za jedno mjesto u žiriju, za kustose do 40 godina starosti. Nagrada Radoslav Putar dio je međunarodne mreže YVAA – Young Visual Artists Awards.

 

Visoko.co.ba/Zenicablog.com

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.