Naslovnica ZDK Zenička udruž...

Zenička udruženja pokrenula akciju prikupljanja pomoći za migrante u kampu Ušivak

13

Nekoliko zeničkih udruženja građana pokrenuli su akciju prikupljanja hrane pod nazivom “Budi i ti dio sofre” za migrante koji se trenutno nalaze u kampu Ušivak u Hadžićima kod Sarajeva, javlja Anadolu Agency (AA).

Akcija se realizuje od 7. do 21. decembra ove godine na području Sarajeva i Zenice, a prikupljena hrana i namirnice bit će predani udruženju Pomozi.ba koje svaki dan osigurava obroke za migrante u kampu Ušivak kod Hadžića.

Jasmin Imamović, predsjednik Asocijacije “Mostovi prijateljstva” iz Zenice, rekao je kako se ova akcija realizuje u Sarajevu i Zenici.

“Ova akcija je krenula jučer, a danas smo se okupili kako bismo predstavili akciju prikupljanja hrane za migrante. Ova akcija se realizuje u Sarajevu i u Zenici. U Sarajevu su organizatori UETD (Unije evropskih turskih demokrata), UEBD (Unija evropskih balkanskih demokrata) i IUS (Internacionalni univerzitet u Sarajevu) sa mnogim udruženjima, a tako je i u Zenici. Nevladine organizacije okupile su se kako bi prikupili hranu i ubijeđeni smo da će se uključiti i još mnogo institucija, pojedinaca i nevladinih organizacija kako bi prikupili dovoljno hrane za jedan period za migrante koji se nalaze u kampu Ušivak u Hadžićima. Zima je, teška je situacija za migrante koji se tamo nalaze, a i mi smo imali sličnu situaciju tokom agresije na BiH i želimo da damo svoj doprinos. Nadam se da će se građani Zenice odazvati ovoj akciji te pozivamo ih da se odazovu”, rekao je Imamović.

Bilal Isaković, ispred IMLTV PRESS, rekao je kako ovo nije prva akcija u kojoj učestvuju te je pozvao sve građane Zenice, ali i drugih gradova da učestvuju.

“Nama ovo nije prva akcija u kojoj učestvujemo, posebno kada se radi o pomoći izbjeglicama sa Bliskog istoka, mi to pratimo od 2014. ili 2015. godine. Prikupljali smo i bajramske paketiće, njih 5.000 prije nekoliko godina i sve to vozili u Hrvatsku kao vid pomoći izbjeglicama, a ovoj akciji prethodila je i akcija prikupljanja odjeće koju smo dostavili u Bihać prije tri mjeseca. Zahvaljujem svima koji su nam pomogli tada, posebno našoj dijaspori. Ovaj put nas je zvao Jasmin Imamović ispred Asocijacije ‘Mostovi prijateljstva’, koji je došao na ideju da učestvuje u ovoj akciji zajedno sa organizacijama iz Republike Turske i organizacijom Pomozi.ba, te da prikupimo određene količine hrane i drugih prehrambenih artikala za izbjeglice u kampu Ušivak. Rado smo se odazvali i priključili akciji. Nadam se da ćemo u narednih petnaest dana završiti ovu akciju kako treba”, rekao je Isaković.

Donacije u Zenici se mogu dostaviti u prostorije Udruženja “Dlan” koje se nalazi na adresi Bulevar Ezhera Arnautovića, soliter tri u naselju Odmut, te u Centar za mlade Input u zeničkom naselju Mokušnice.

Ovoj akciji se priključio veliki broj nevladinih organizacija, udruženja i kulturno-umjetničkih društava sa područja Zenice.

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/Zenicablog.com

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.