Naslovnica BiH Politika Žestok okršaj...

Žestok okršaj Lukača i Šukala: Ako ga ja budem smirivao neće biti dobro

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske završili su kasno sinoć raspravu o izvještaju Anketnog odbora formiranog Odlukom Narodne skupštine s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica vezanih za slučaj stradanja Davida Dragičevića.

128

Sad je već izvjesno da taj izvještaj neće dobiti podršku vladajuće većine u entitetskom parlamentu, jer bi, kako su naveli, njegovim prihvatanjem parlament izašao iz okvira svojih ustavnih nadležnosti.

Skupština je na kratko bila prekinuta, nakon verbalnog duela poslanika Adama Šukala i ministra unutrašnjih poslova RS-a Dragana Lukača, koji su raspravu vodili i van sale sami za stolom u bašti skupštinskog restorana.


Lukač je potvrdio da je i on saznao da postoji naredba tužioca, ali ona nije zvanično saopštena i nije došla do MUP-a RS.

U zaključcima koje su predložili SNSD, DNS, SP, SDS-K, te dvojica samostalnih poslanika Vojin Mitrović i Ilija Stevanović se naglašava da očekuju od tužlaštva i ostalih organa RS-a da okvalifikuju “slučaj Davida Dragičevića”.

– Narodna skupština RS-a smatra da su tužioci u ovom slučaju učinili brojne propuste i zahtijeva od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH da, zbog eventualnog odugovlačenja postupka, razmotri pokretanje odgovorajućih disciplinskih postupaka radu utvrđivanja odgovornosti postupajućih tužilaca- navedeno je u zaključcima vladajućih stranaka.

Konstatuje se da izvještaj Anketnog odbora ne sadrži sve elemente navedene u odluci o njegovom obrazovanju.

Predloženim zaključcima Anketni odbor, kako su istakli, izlazi se nadležnosti čime ugrožava nezavisnost i samostalnost pravosudnih organa u odnosu na zakonodavnu i izvršnu vlast u RS.

Ukazano je i da Anketni odbor ne može vršiti istražne ili druge sudske radnje, ne može da kvalifikuje postojanje osnova sumnje ili bilo koju drugu kvalifikaciju.

– Anketni odbor je svojim postupanjem prekršio Ustav RS-a, narušio vladavinu prava, što je suprotno evropskim standandardima, a narušio je i načelno podjele vlasti – navedneo je u zaključcima vladajućih stranaka.

Prethodno je u Narodnoj skupštini RS-a vođena cjelodnevna rasprava o izvještaju Anketnog odbora formiranog Odlukom Narodne skupštine s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica vezanih za slučaj stradanja Davida Dragičevića.

Anketni odbor je većinom glasova, uz uzdržan stav zamjenika predsjednika Odbora Drage Kalabića (SNSD), ocijenio u zakljčcima, koji nisu usvojeni, da postoji osnov sumnje da je ovaj 21-godišnji mladić ubijen te da očekuju da se o ovom pitanju što hitnije odredi tužilaštvo.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.