Naslovnica Svijet Žestoki sukob...

Žestoki sukobi u Jemenu: Vladine snage zadale težak udarac pobunjenicima

11

Snage lojalne Vladi Jemena ubile su najmanje 35 boraca pobunjeničkog pokreta Husi u žestokim sukobima koji su u protekla 24 sata vođeni u distriktu Qataba u provinciji Al-Dhalea, javlja Anadolu Agency (AA).

Jemensko Ministarstvo odbrane saopćilo je jutros da su vladine snage jučer pokrenule žestoke napade na uporišta pobunjenika Husi u mjestima Hamrat i Watta Al- Wa’al.

U saopćenju se navodi da je najmanje 35 pobunjenika ubijeno, a da ih je ranjeno još najmanje 15.
Vladine snage su zarobile više vojnih vozila i veće količine oružja i municije.

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat. Pobunjenički pokret Huti kontroliše glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji, a međunarodno priznata Vlada Jemena djeluje iz lučkog grada Adena.

Konflikti u Jemenu dodatno su pojačani u martu 2015. godine kada je Saudijska Arabija sa svojim saveznicima počela izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

U ratu je uništena infrastruktura, uključujući zdravstvo, vodovodnu mrežu i kanalizaciju, što je navelo UN da opiše situaciju u toj zaljevskoj zemlji kao jednu od najgorih humanitarnih katastrofa modernog vremena.

federalna.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.