‘Živjeti islam i njegove vrijednosti u svakom vremenu’

167

Bajram namaz klanjan je jutros u džamijama širom FBiH.

MARKETING

Bajram namaz u Mostaru klanjan je jutros u 39 džamija i mesdžida, a središnja manifestacija, uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera, održana je na nogometnom stadionu Univerzitetsko-sportsko-rekreativnog centra ‘Midhat Hujdur Hujka’ u Sjevernom logoru.

Bajram namaz je predvodio i bajramsku hutbu održao mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović. U hutbi je govorio o bitnosti spoznajnih suočenja s posljedicama izazvanim koronavirusom u svijetu, posebno Bosni i Hercegovini. Ukazao je na islamska načela odgovornosti, zdravorazumskog promišljanja i na nužnost traganja za znanstvenim rješenjima u svim kušnjama s kojima se suočava čovječanstvo.

“Nerazumno je da se vrši stigmatizacija pozitivnih na koronavirus, ali je isto tako nerazumno da pozitivne osobe na virus ne otkrivaju svoje kontakte. Proteklih mjeseci u eteru je bilo puno teorija ni znanstveno, a niti zdravorazumski utemeljenih, koje su banalizirale opasnost od ovog virusa, što je u nekim situacijama i sredinama dovelo do kobnih posljedica po zdravlje i živote ljudi”, rekao je muftija.

Utjecaj pandemije na ekonomsku moć društva prokomentirao je kur’anskim kazivanjem o Jusufu a.s. i sedam sušnih nerodnih godina.

“Ova nas kriza tjera da se okrenemo onome što možemo uraditi u vlastitoj zemlji s resursima koje nam je dragi Bog dao na raspolaganje. Ne treba nam pesimizam, teorije i priče kako se ne može, trebaju nam vrijedne ruke, volja, odlučnost i poduzetan duh koji će nas pokrenuti da radimo, privređujemo i investiramo u resurse ove zemlje. Tu ima puno neiskorištenih potencijala i mogućnosti”, kazao je muftija Dedović.

Podsjetio je na islamski metodološki pristup gradiranja životnih vrijednosti, zahvalnost uzvišenom Allahu, iskreni nijet, svjesno i savjesno činjenje, a potom i činjenje dova.

“Nama je živjeti islam i njegove vrijednosti u svakom vremenu i u svim okolnostima; i u radosti, i u komforu i izobilju, i u punom zdravlju, kao i u stanju kušnje prirodnih nevolja, neimaštine, bolesti, tuge”, dodao je muftija, a potom pozvao je vjernike na investiranje u domaću proizvodnju, afirmaciju i očuvanje prirodno-historijskog nasljeđa.

Brojni vjernici u džamiji kralja Abdullaha u Tuzli

Veliki broj muslimana jutros se okupio u džamiji kralja Abdullaha u Tuzli kako bi zajednički klanjali Kurban – Bajram. Prisutni vjernici su poštivali preporučene mjere zaštite zbog pandemije koronavirusa, a  kazali su da je ljepota ovog praznika u zajedništvu i darivanju.

„Pouzdajmo se u Allaha svemogućeg i molimo za njegovu pomoć, da nam olakša put naše brige i borbe da zaštitimo blagodat zdravlja. Očigledno je potrebno da budemo još odgovorniji prema sebi i drugima kako bi zajednica opstala i bila zdrava“, kazao je Vahid ef. Fazlović,  muftija tuzlanski.

Dizdarević: Ideja žrtve podrazumjeva borbu za drugog i svoju zajednicu

Centralna manifestacija obilježavanja Kurban-bajrama u Muftiluku zeničkom održana je jutros u Sultan Ahmedovoj džamiji u Zenici, gdje je pred nekoliko hiljada vjernika bajram-namaz predvodio i hutbu govorio muftija zenički, hafiz dr. Mevludin ef. Dizdarević.

Muftija je podsjetio kako se današnjim blagdanom sjećamo žrtve Ibrahima a.s., koji je bio iskušan time da nema djece do pozne životne dobi te, zatim, da to isto dijete treba žrtvovati u ime svoga Gospodara.

– Teška kušnja! Najteža žrtva! Ali, žrtva koju su Ibrahim a.s. i njegov sin Ismail bili spremni prihvatiti. Rezultat toga je da je vjera Ibrahimova bila ravna vjeri cijeloga Ummeta. Ibrahim a.s. je bio Ummet, primjer čestitosti i pokoran Allahu dž.š., a njegova je vjera bila golema upravo zbog spremnosti na žrtvu – podvukao je Dizdarević.

Ideja žrtve je ideja koju, kazao je, danas slavimo, a ona podrazumjeva i spremnost na borbu za svakog, za drugog; spremnost za žrtvovanje za zajednicu u kojoj živimo.

– Žrtvovanjem čovjek nadilazi svoju pohlepu, samoljublje… Zato je ideja žrtvovanja najljudskija od svih ideja, jer samo tako postajemo ljudi. A ako žrtvovanjem postajemo ljudi, tada onaj, kojem pomažemo, čini nama veliku čast, a ne obrnuto. U našoj vjeri, časnome islamu, kada nekome učinimo dobro, nismo pomogli mi njemu, nego je on pomogao nama. Onaj kojem smo pomogli, postaje naš svjedok na Sudnjem danu i instrument oprosta naših grijeha. Ako dobro činite, sebi ga činite – kazao je Dizdarević, a pomaganjem drugom, istakao je, pomažemo sebi da pronađemo svoju ljudskost.

Zbog pandemije koronavirusa, podsjetio je, danas u Meki u Saudijskoj Arabiji, pored svetog mjesta Kabe, tek jedna manja grupa hadžija obavlja hadž, ali među njima ima i Bošnjaka te i jedan Zeničanin.

– Mi idemo putem kojim niko nije hodio i zbog toga je nužno se prilagoditi situaciji. Iskušenja koja živimo jesu teška, ali smo preživjeli i daleko teže belaje pa ćemo, uz Božiju pomoć, i ovu. Bespotrebne rasprave o tome ko je kriv i mnogobrojne teorije zavjere, treba staviti ustranu. Allahovo se djelovanje odvija preko određenih zakona, koje treba poštovati. Ko te zakone ne uvažava, plaća skupu cijenu, a ti zakoni kažu da se mora racionalno pristupiti svakom problemu pa i ovom – poručio je Dizdarević, koji je svim muslimanima čestitao Bajram.

Bajram namaz klanjan u više od 230 džamija u USK

I na području Unsko-sanskog kantona Kurban Bajram klanjan je u više od 230 džamija i mesdžida bihaćkog muftijstva. Klanjanje bajram namaza je zbog situacije s korona virusom organizirano uz poštivanje preporuka kriznih štabova,  a centralnu molitvu u bihaćkoj gradskoj džamiji predvodio je muftija bihaćki Mehmed ef. Kudić. Svečanost obilježavanja Bajrama održana je u svim općinama kantona, a obilježavanje se nastavlja tradicionalnim porodičnim okupljanima.

Bajramska svečanost u Brčkom

Bajram namaz je klanjan u svim brčanskim džamijama u kojima se pridržavalo svih mjera donesenih od Kriznog štaba i Rijaseta IZ u BiH. Glavni imam Mežlisa IZ Brčko, mr Mustafa ef. Gobeljić je istakao da su dvije osnovne stvari vezane za ovaj praznik. Prva je koji svojom veličinom i bogatstvom zaslužuje epitet najveličanstvenijeg duhovnog iskustva ili riznice duhovnih raskoši koji ove godine zbog koronavirusa je uskratio milione muslimana koji uobičajeno izvršavaju ovu islamsku družnost. Ali zato je kurban ibadet koji izvršavamo u porodičnom okruženju i on nije uslovljen ovim restrikcijama

„Bajram je naš porodični praznik, u njemu smo svoju radost uvijek dijelili sa drugima, ona je bila tako velika da je pretjecala preko naših avlijskih ograda i kapija. Poput svjetlosti se razlivala na sve oko nas. Neka nam i ovaj Bajram zablista u svojoj punoj raskoši, kazao je mr. Mustafa ef. Gobeljić, glavni imam Medžlisa IZ Brčko.

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara