Zloglasna pijaca u Wuhanu sa koje je krenula zaraza: Od zmija i koala, do krokodila i šišmiša

1817
Ponuda na pijaci Wuhan

Izvor epidemije smrtonosnog koronavirusa, od kojeg je prema najnovijim informacijama kineskih medija umrlo ukupno 80 ljudi, a zaražene su 2744 osobe u toj zemlji, po svemu sudeći je pijaca u gradu Wuhanu.

Naime, kako piše CNN, dokazano je da su prve osobe koje su zaražene koronavirusom posjećivale lokalnu pijacu u Wuhanu, ili su radile na njoj.

Pijaca je u međuvremenu zatvorena.

Iako se zove Pijaca morskih plodova Huanan, na ovoj se pijaci prodaje mnogo više od morskih plodova.

Na takvim se tržnicama, uz mrtvu i živu perad i stoku, mogu naći i razne žive divlje životinje: cibetke (malena životinja srodna mungosima i mačkama), ptice, zečevi, štakori, lisice, šišmiši, zmije i drugi reptili, magarci, deve, čak i majmuni.

Ne treba posebno isticati da je držanje svih ovih životinja na malenom prostoru, njihov stalni kontakt s trgovcima i sa samim kupcima, a često i njihovo klanje na licu mjesta, idealno za širenje virusa koji neke od njih eventualno nose.

Podsjećamo, u nekim dijelovima Kine, uprkos službenim zabranama, neke životinje poput riba, škampa, zmija, pa čak i mladunaca miševa, magaraca i majmuna znaju se komadati ili čak jesti dok su još žive jer se sirovo meso živih životinja u tradicionalnoj kineskoj medicini smatra osobito zdravim.

Štaviše, kako piše Business Insider, ove se tržnice i zovu mokrima zbog krvi, budući da mesari često kolju životinje pred samim kupcima.

„To znači da se i mrtvim životinjama dere koža pred kupcima i, kao posljedica, prskanjem se šire svakakve stvari“, objašnjava specijalistica za zarazne bolesti Emily Langdon sa Univerziteta u Chicagu za Business Insider.

U takvim okolnostima virusi imaju priliku razviti mutacije koje im omogućuju prelaženje barijere vrsta te prelazak sa životinja na ljude.

 

Visoko.co.ba

Komentari

komentara