Naslovnica BiH Zvizdić: EU i...

  Zvizdić: EU i NATO put koji nema alternativu

  17

  Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić prisustvovao je otvaranju 55. Minhenske sigurnosne konferencije.

  Na ovogodišnjoj konferenciji o sigurnosti koja se održava do nedjelje i kojoj prisustvuje 35 šefova država ili vlada, više od stotinu ministara vanjskih poslova, zvaničnika međunarodnih organizacija, eksperata iz cijelog svijeta, razgovarat će se, između ostalog, o budućnosti odbrambene saradnje, krizi liberalnog međunarodnog poretka, utrci u naoružavanju, kao i o sigurnosti u Jugoistočnoj Evropi.

  Konferenciju su otvorili ministrica odbrane Savezne Republike Njemačke Ursula von der Leyen i ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije Gavin Williamson.

  U obraćanju prisutnima, predsjednik Konferencije Wolfgang Ischinger je rekao da je ovogodišnja konferencija najvažnija od njenog osnivanja.

  Predsjedavajući Zvizdić je prije otvaranja Konferencije rekao: ”Minhenska sigurnosna konferencija je prilika da se upoznamo sa razvojem događaja, sa trendovima i globalnim odnosima na polju sigurnosti, međusobne saradnje i ekonomskog prosperiteta. Imajući u vidu uvodna izlaganja i dokumente Konferencije, kao i izazove s kojima se suočava savremeni svijet u cilju očuvanja stabilnosti i borbe protiv terorizma i organiziranog kriminala, potpuno je jasno da BiH mora biti dio porodice evropskih i zemalja NATO-a, da je to put koji nema alternativu i put koji vodi ka dugoročnom miru i stabilnosti i BiH i zapadnog Balkana, te da zbog toga taj put nema alternativu. Sve druge ideje su kratkoročnog karaktera, bez validnih argumenata, bazirane na uskim političkim i personalnim ciljevima i sasvim sigurno ne mogu izdržati test globalnih i evropskih procesa čije je ključno načelo u multilateralnoj odbrani evropskih demokratskih vrijednosti”, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

  Predsjedavajući Zvizdić je danas prisustvovao i panelu “Budućnost odbrambene saradnje – združene snage?” u kojem su učestvovali generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, premijerka Norveške Erna Solberg i ministri vanjskih poslova Francuske, Poljske, Kanade i Japana te član senatorskog Komiteta za vanjske poslove SAD.

   

  Visoko.co.bA/Federalna.ba/Fena

   

   

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.