Zvizdić obećao povećanja, ali policajci s državnog nivoa i dalje imaju najmanje plaće!?

205

Policajci u agencijama na državnom nivou, tačnije u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i Graničnoj policiji, imaju plaće niže od primanja policajaca na drugim nivoima čak i do 500 KM, a tako će ostati i u narednom periodu, uprkos ranijim obećanjima premijera Denisa Zvizdića da će se ovo promijeniti, piše novinska agencija Patria.

MARKETING

Povećanje plaća policajcima DKPT-a, SIPA-e i GP-a kako bi došli u ravan sa pripadnicima FUP-a, ali MUP-a KS obećao je u junu 2016. Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, ali i Dragan Mektić, ministar sigrunosti BiH. Od najavljenog zalaganja da plaće policajcima i na državnom nivou budu povećane ostao je samo nedovoljan trud i razočarenje među pripadnicima DKPT-a, SIPA-e i GP-a.

Vijeće ministara BiH 18. avgusta donijelo je odluke o visini osnovice za obračun plate zaposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine i o visini regresa za godišnji odmor u institucijama Bosne i Hercegovine za 2017. godinu.

Visina osnovice za obračun plata utvrđena je u iznosu 475,69 KM, a regres u iznosu 300,00 KM, što znači da ostaju na nivou iz 2016. godine, u skladu s Politikom Vijeća ministara BiH o ograničavanju javne potrošnje na plate i naknade zaposlenih u institucijama BiH.

Ovo se odnosi i na policijske službenike, a kako saznaje Patria do povećanja plaća policajcima DKPT-a nije došlo, jer je jedan prijedlog sadržavao i povećanje plaća za činovane policajce, a što bi iziskivalo znatno veća budžetska izdvajanja.

Inače, u BIH najviše su plaćeni policajci, inspektori i direktor Federalne uprave policije, čija se primanja kreću u rasponu od 1.100 KM, koliko dobivaju policajci, pa do više od 4.000 KM, koliko primaju direktor i pojedini inspektori. Razlika u primanjima je i u kantonima, gdje se plaće kreću između 700 i 1.200 KM, dok pojedini komesari, poput onoga u Unsko-sanskom kantonu, primaju i do 3.600 KM.

Mektić je stoga zatražio i analize od policijskih agencija, ali za sada nema ništa od izjednačavanja plaća policjacima.

Mektić je također istakao da je problematično što je rečeno da policajac može imati 30 do 33 posto dodatka na rad, što je u praksi izgubilo smisao, jer im je u odnosu na spremu umanjen koeficijent.

– Tih 30 posto uvijek je i u bivšoj državi i svugdje policijski službenik dobivao zbog složenosti, težine i opasnosti posla koji obavlja. Znači, taj dodatak treba biti izvan redovno obračunate plate, koja mora biti pravedna sa, recimo, sa srednjom stručnom spremom u administraciji. I taj dodatak policajcima bi trebao biti nagrada što rade taj posao, a oni su ustvari oštećeni što rade taj posao. To se mora promijeniti – govorio je Mektić za medije.

 

Komentari

komentara