Naslovnica BiH Zvizdić očeku...

  Zvizdić očekuje da će odluka Vlade Kosova biti ukinuta

  27

  Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić ocijenio je da je odluka Vlade Kosova da za deset odsto poveća porez na robu iz Srbije i BiH u suprotnosti s osnovnim principima trgovine u okviru CEFTA-e (Centralno evropski sporazum o slobodnoj trgovini).

  Iz tih razloga u naredna dva dana tražit će se hitna reakcija CEFTA sekretarijata i drugih nadležnih tijela.

  – Ova odluka je praktično drugi ili treći pokušaj Kosova da na takav način privuče pozornost na sebe – svoj ekonomski status. Nismo još zvanično dobili dokument da bismo se mogli i zvanično o njemu očitovati – kazao je Zvizdić novinarima.

  Očekuje da će Evropska komisija promtno djelovati i da će ova odluka najdalje u narednih nekoliko dana biti stavljena van snage.

  U protivnom dodaje da BiH neće prisustvovati narednom ministarskom CEFTA sastanku, koji je zakazan za mjesec dana u Prištini.

  U slučaju da takva odluka potraje, navodi da postoji mogućnost recipročnih uvedenih mjera.

  – Mislim da će Vlada Kosova, kao što je to uradila i prethodnih puta, povući odluku poslije jasnog obrazloženja da ona nije u skladu sa važećim aktima CEFTA sporazuma, čiji su oni članovi i kojom trenutno predsjedavaju – poručio je Zvizdić.

  Mjeru, koja podrazumijeva taksu od 10 odsto na sve proizvode koji se uvoze na Kosovu s porijeklom iz Srbije i BiH, osim na proizvode međunarodnih brendova koji se proizvode u te dvije zemlje, predložio je ministar trgovine Kosova Endrit Šalja tvrdeći da su takvi potezi međunarodna praksa.

  U reagovanju visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini rečeno je da ove mjere predstavljaju jasno kršenje CEFTA-e i da Evropska unija očekuje da se Kosovo, koje trenutno predsjedava CEFTA-om, u potpunosti pridržava obaveza iz CEFTA i da opozovu ovu mjeru.

   

   

  Visoko.co.ba/Federalna.ba

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.